Vary jsou svěží filmem

Karlovy Vary - Celovečerní novinky, radikální díla i divácké trháky a rozměrné retrospektivy přichystali organizátoři šestého ročníku Fresh Film Festu (FFF). V pěti dnech, na deseti projekčních místech představuje festival přehlídku současné školní a debutové filmové produkce. Přehlídku dvou set filmů z celého světa zahájí dnes večer ceremoniál v Thermalu, v průběhu bude v české premiéře uveden americký nezávislý debut 500 letních dní. FFF potrvá do 16. srpna, tradiční filmové procházky Fresh Film Walks až do září.

Podle uměleckého ředitele FFF Jana Stehlíka by karlovarská přehlídka těžko hledala v Evropě konkurenci. „V porovnání s různými evropskými festivaly, pokud jde o mezinárodní studentské poměřování, nás profilace Fresh Film Festu a formování programu staví na špičku. V rámci velkých festivalů v Cannes nebo Berlíně jsou ale samozřejmě přehlídky studentských filmů, které mají obrovské renomé,“ uvedl.

Hlavní soutěžní sekce jsou věnovány studentské a debutové tvorbě, jak odpovídá zaměření festivalu, ale návštěvníci mohou zhlédnout i snímky, za jejichž vznikem studenti nestojí. „Přece jen jsme si říkali, že bychom měli zpestřit nabídku, takže jsou tu i filmy mimo produkci filmových škol,“ vysvětlil Stehlík. 

Festivaloví hosté z Česka i ze světa

Své filmy na festivalu uvedou režiséři Vít Pancíř (Sestra) a Michaela Pavlátová (Děti noci), scenáristka Irena Hejdová (Děti noci) a producent Martin Pošta (Česká RAPublika). V souvislosti s retrospektivou Petra Lébla navštíví FFF mimo jiné Jiří Ornest, Petr Čtvrtníček, Čestmír Kopecký nebo Doubravka Svobodová.

Dorazí také zahraniční hosté. Francouzský rapper a herec MC Jean Gab'1 představí soutěžní snímek Black režiséra Pierra Laffarguea, v němž ztvárnil hlavní roli druhořadého černošského lupiče. Svůj krátkometrážní režijní debut Zátoka lišek představí osobně i režisér a herec Grégoire Colin.

Doprovodný program pro uši i oči

Doprovodný program festivalu odbočuje od filmu k divadlu, fotografiím nebo architektuře. Šestý ročník se zaměří na tu ekologickou. K návštěvníkům také promluví VICE, hlas globální kultury. V devadesáti minutách se představí to nej z multiprodukce VICE, který startuje 24. září i v Česku. To nejlepší, tentokrát z festivalu tvůrčí a dokumentární fotografie, ukáže také prezentace ze tří ročníků Fotojatek.

Zažít divadlo, a jestli kosmos dá, tak i slyšet hudbu mohou ti, kteří zajdou na představení Paix Intergalactique uměleckého sdružení Théâtre de la Liberté. Po nezřízené střele imaginace pak možná uvítají program „pro unavené oči“. V kinosále budou ke slyšení tři rozhlasová díla - světová premiéra hry Petra Pýchy a Jaroslava Rudiše Salcburský guláš a tvorba legendárního rozhlasového režiséra Jiřího Horčičky: Všichni, kdož padají… (Samuel Beckett) a Bylo to na Váš účet (Ludvík Aškenázy).

  • Hlavním mediálním partnerem 6. ročníku FFF je Česká televize. Zprávy z festivalového dění bude ČT přinášet každý den večer.