Startuje jubilejní ročník Zappanale

Bad Doberan (Německo) - Začíná festival Zappanale, na který se sjíždějí příznivci kultu amerického hudebníka Franka Zappy. 20. ročník festivalu byl netrpělivě očekáván také proto, že v loňském roce vdova po Franku Zappovi, paní Gail Zappa, požadovala od festivalu poplatky za použití Zappova jména a zappovského knírku. Soud nakonec rozhodl ve prospěch festivalu. Do severoněmeckého Bad Doberanu jezdí v srpnu stanovat i mnoho českých „zappistů“. Městečko navíc zdobí i Zappova busta z dílny českého sochaře Václava Česáka.

Festival Zappanale začal jako malá podzemní akce ve východním Německu v roce 1989 a nyní láká fanoušky z celého světa. „Festival se stále rozrůstá. Zappa byl symbolem undergroundu jak ve východním Německu, tak i v Československu. Pro letošní ročník jsou připravena čtyři pódia a program je opravdu nabitý,“ informoval z Německa publicista Jaroslav Šonka.

Za normalizace se Zappa stal ikonou náročnějších posluchačů, kteří se ztotožnili s jeho radikální kritikou společnosti - a mnozí v něm našli i spojence v boji proti komunismu. Výstřední Američan rezonoval v domácím prostředí natolik, že ho polistopadoví politici navrhovali za kulturního vyslance Československa v USA. Jeho kultu však začal docházet dech, když do střední Evropy dorazily i demokratické svobody, jejichž rubu se Zappa tak ostře vysmíval.

Zappanale (2009) (zdroj: ČT24)

„I mezi méně náročnými posluchači fungovala tehdy Zappova hudba jako žlutý špendlík Vontů. Když v noční tramvaji zanotovala neznámá mánička refrén mistrova hitu 'And my name is Bobby Brown', mohli jste z druhého konce vozu dozpívat: 'Watch me now, I’m going down', a spiklenecky jste si zamávali. Frankovo publikum za železnou oponou patřilo k těm zasvěceným. A jejich kult se neomezoval na informační kanály hlavního města,“ uvádí publicista Jan Čáp.

Vydavatel podzemního Vokna František „Čuňas“ Stárek k tomu dodává: „Já si pamatuju, že v řadě měst se lidem říkalo Zappa, ať už tedy tak vypadali, nebo ho prostě měli rádi. Časem jich ale už bylo tolik, že se muselo říkat, že to je 'Zappa z Jablonce' nebo 'Zappa z Litvínova', protože lidi se mezi sebou skoro všichni znali. Třeba Zappu z Bíliny si pamatuju přesně, protože nosil takovou tu zappovskou kostku na bradě.“

„Já bych řekl, že prvotní impuls, proč jít do Zappy, byl, že byl nejzakázanější a že to byla revolta proti komunismu. Jakmile člověk ale nebyl úplně tupej a zjistil, co se v jeho muzice skrývá, ocenil, kolik je tam přesahů. Byl to zároveň mistr ironie. Udělal vážné téma a vzápětí ho dovedl dost složitým způsobem úplně zesměšnit,“ říká bubeník Yahozna bandu a sochař Václav Česák, který je autorem Zappovy sochy v meklenburském Bad Doberanu.

„Je to pro mě obrovská čest, že mě zvolili, abych udělal ten pomník, musím říct, že jsem to taky dělal zodpovědně. Když mě oslovili, abych se zúčastnil konkurzu, vyhotovil jsem pětadvacet návrhů, takže de facto jsem je asi udolal. Ale asi pomohlo i to, že mezi členy fanklubu byli disidenti, kteří dostávali za časů NDR dost zabrat. Stoupnul jsem u nich v ceně i tím, že mám kapelu, kde jazzově hrajeme Zappovy coververze,“ říká bubeník Yahozna bandu. 

Francis Vincent Zappa

se narodil v roce 1940. Byl to legendární americký kytarista, zpěvák a hudební skladatel, jeden z velkých experimentátorů v dějinách rockové hudby.

Svou první kapelu Blackouts založil na střední škole v Lancasteru v Kalifornii, v té době ještě sám hrál na bicí. Vysokou školu nedokončil, neboť, dle jeho slov, ho nemohla již nic naučit, a začal se věnovat psaní hudby k filmům a reklamě. Pokoušel se natáčet i experimentální filmy. Za honorář za hudbu k filmu „Run Home Slow“ si zakoupil nahrávací studio v Cucamonze, které nazval Studio Z. Založil kapelu Giants, přímého předchůdce skupiny Mothers of Invention. Roku 1966 s nimi vydává úspěšné dvojalbum Freak Out!, které jej postavilo do čela experimentálního rocku a otevřelo cesty novým formám rockové hudby, psychedelie a spojení rocku s vážnou hudbou.

Frank Zappa zemřel 4. prosince 1993 na rakovinu prostaty. Je pohřben v neoznačeném hrobě na Westwood Village Memorial Park Cemetery ve Westwoodu v kalifornském Los Angeles.

  • Frank Zappa (1977) zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1042/104137.jpg
  • Václav Česák - Frank Zappa (Bad Doberan) autor: ČT24, zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1042/104139.jpg