Hudební festival Špilberk si dal k výročí to nejlepší

Brno – Pod taktovkou Filharmonie Brno byl ve středu večer zahájen Mezinárodní hudební festival Špilberk (13.-23. srpna). Motto letošního už desátého ročníku zní „k výročí to nejlepší“. V šesti hudebních večerech se bude nejen vzpomínat, prostor dostanou i mladá perspektivní tělesa. V historickém prostředí pod srpnovým nebem se představí to nejlepší z hudby české, evropské i americké.

Brněnská filharmonie, která festival pořádá, letos odehraje pouze dva ze šesti koncertů. První na zahajovacím večeru byl zároveň inauguračním vystoupením srbského dirigenta Aleksandra Markoviče. Úvodní večer byl věnován „tomu nejlepšímu z klasiky“, zazněly například skladby od Čajkovského nebo Mendelssohna.

Při dalších koncertech se milovníci klasické hudby mohou těšit na Český národní symfonický orchestr nebo Mladé brněnské filharmoniky. Klasickou pětici orchestrálních pořadů obohatí ještě vystoupení Kantilény s „tím nejlepším ze sborové olympiády ve Štýrském Hradci“.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Slogan „to nejlepší“ se týká i účasti dirigentů - vedle Aleksandra Markoviče se za pultíkem objeví Jakub Hrůša, Petr Altrichter nebo Vladimir Ashkenazy. Festival se zaměřuje také na věhlasné sólisty, jakými jsou pianisté Taťána Šebanovová a Benjamin Kim nebo houslista Pavel Šporcl. „Prostředí na Špilberku je krásné. Rád jsem přijal nabídku koncertovat a je pro mě čest, být tu znova,“ uvedl Šporcl, který zahrál při středečním zahájení festivalu.