Divadlo patří na hrad od nepaměti

Křivoklát - Už po sedmé ožívá hrad Křivoklát divadelními slavnostmi. Tentokrát soubor Ty-já-tr nastudoval hru Niccoly Machiavelliho Nápoj lásky aneb Mandragora. Jako kulisy herci využívají nádvoří, které dává představení neopakovatelnou atmosféru. Když nepřeje počasí, dějištěm se stává i hradní interiér. Herci se musí srovnat s nezvyklou akustikou i prostorem. Výsledkem je pak jedinečná podívaná. Představení zasazené do historického prostředí přenese diváka o staletí zpět.

„Takhle krásné kulisy nikde nenajdete, to nikdo nevymyslí,“ pochvaluje si umělecká šéfka DS Ty-já-tr Radka Tesárková. „Divadlo na hradě je také připomenutí i historie. Lidé se bavili od věků a divadlo neodmyslitelně patří k hradu nebo zámku,“ doplňuje kastelán hradu Křivoklát Luděk Fencl.

Komedie Mandragora byla napsaná před rokem 1520. Je uznávanou satirickou divadelní hrou, patřící k žánru tzv. commedia erudita, neboli „vzdělané komedie“. Tento pojem se používá pro odlišení od improvizovaných lidových commedie dell´arte. Tématem této dodnes hrané komedie je zkaženost v italské společnosti. Hra si bere na mušku lidskou hloupost a pověrčivost. Machiavelli ji psal v době, kdy byl nucen žít v exilu, jelikož byl podezřelý ze spiknutí proti vládnoucímu rodu Medicejských. Příběh je údajně založen na skutečné události z roku 1504.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

„Snažíme se o to, aby se divák v naší komedii poznal, abychom mu nastavili zrcadlo, aby se sám sobě zasmál,“ přibližuje záměr inscenátorů režisér Jiří Ratajčík.

Do Florencie přijíždí mladý svůdce Callimacio. Okouzlí jej mladá žena – Lukrécie, vdaná za starého senátora. Aby se Callimacio dostal do její náruče, neváhá použít lstí a převleků. Za pomoci svého sluhy nakonec hloupého manžela napálí a Lukrécii získá. „Callimacio je takový macho. Jemu skutečně jde jen o to jedno, zdolat co nejvíce sukní,“ prozrazuje jeho představitel Josef Hervert.

Divadlem bude žít Křivoklát až do neděle 23. srpna. Soubor Ty-já-tr zopakuje i loňské úspěšné představení Cyrano z Bergeracu.

  • Divadelní slavnosti na Křivoklátě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1045/104478.jpg
  • Hrad Křivoklát autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/374/37363.jpg