V troskách v L'Aquile objevena velká freska z 15. století

Řím - Velká freska, o níž se po staletí nevědělo, byla v těchto dnech odhalena v obci Onna, lokalitě nejhůře postižené při zemětřesení, které zasáhlo letos 6. dubna středoitalské Abruzzo. Je to první umělecké dílo, které bylo v oblasti L'Aquily v souvislosti s obnovou po zemětřesení objeveno. Freska, která pochází z 15. století, představuje Krista na kříži obklopeného anděly, kteří podávají jeho krev Panně Marii.

„Když jsme uvolňovali stěny chrámu svatého Petra Apoštola, objevilo se barevné zdivo. Zeď jsme lehce seškrábali a sondovali a poté jsme objevili fresku o velikosti čtyři metry čtvereční,“ řekl Luciano Marchetti z týmu specializujícího se na kulturní památky při civilní ochraně v L'Aquile.

„Pozdněgotická freska není dílo žádného velkého umělce, je silně poškozená a velká část malby chybí. Půvobně patřila k dekoraci celé apsidy,“ řekla spolupracovnice ČRo Vědunka Lunardi.

Telefonát Vědunky Lunardi (zdroj: ČT24)

Tento objev, o němž obyvatelé regionu hovoří jako o zázraku, je pro památkáře o to zajímavější, že zobrazení Panny Marie pod Kristem je v regionu velmi vzácné. „Odhalili jsme část historie a doufáme, že obnova kostelů umožní další objevy tohoto druhu,“ uvedl Luciano Marchetti. Zemětřesení v různé míře poškodilo na 1500 kostelů.