Oslavenec Pierre Richard ztvárnil jak groteskní, tak i vážné role

Valenciennes - Roztržitý smolař, který nevědomky komplikuje život sobě i svému okolí, či romantický snílek, který je sice „nesmělý, ale léčí se“. Taková je většina nejslavnějších filmových postav francouzského herce, scénáristy a režiséra Pierra Richarda, který se narodil 16. srpna 1934. I když nesmrtelné zůstanou zejména jeho bláznivé, někdy satirické komedie, na kontě má Richard, oceněný v roce 2006 čestným Césarem, také několik rolí vážných.

„Jsem jen člověk, který rozdává smích. Není to moc, ale aspoň něco,“ řekl skromně v jednom rozhovoru Richard. Přitom jeho groteskní kreace například ve filmech Velký blondýn s černou botou, Hořčice mi stoupá do nosu, Roztržitý či Život plný malérů dodnes spolehlivě rozesmějí statisíce diváků. Jako nešikovný rozcuchaný blonďák s věčnou smůlou, ale naprosto odzbrojujícím pohledem také vtipně kontrastoval se sebevědomým ranařem v podání Gérarda Depardieua v komediích z osmdesátých let Kopyto, Otec a otec či Uprchlíci.

Ve vážnější poloze se Richard představil mimo jiné jako pastor Ambroise v historickém dramatu Šachová partie, potulný muzikant v televizním snímku Bez rodiny, který se natáčel i v Čechách, či kuchař v gruzínsko-francouzském snímku Tisíc a jeden recept zamilovaného kuchaře, za nějž dostal Césara za nejlepší mužský herecký výkon i cenu na festivalu v Karlových Varech. Vážnou roli, v níž i zpívá, dostal v jeho nejnovějším filmu Paříž 36, který vypráví o osudech lidí z předměstského kabaretu.

Rodák z Vallenciennes začínal v pařížských kabaretech

A právě v pařížských kabaretech vystupoval na začátku své herecké kariéry i Pierre Richard. Narodil se ve Vallenciennes na severu Francie, jeho otec byl bohatý průmyslník a dědeček aristokrat. Pierre vystudoval filozofii a ve dvaceti letech se zapsal do hereckých kurzů. Začátkem 60. let se poprvé objevil v televizi v zábavném pořadu a v několika menších filmových rolí.

Do širšího diváckého povědomí se dostal v roce 1970 svým autorsko-režijním debutem Roztržitý, v němž ztvárnil hlavní roli svérázného zaměstnance reklamní agentury. Postavu naivního smolaře úspěšně rozvinul v dalších komediích, z nichž některé i režíroval (Život plný malérů, Nevím nic, ale řeknu všechno, Jsem nesmělý, ale léčím se, To nejsem já, to je on). Komedie Velký blondýn s černou botou, v níž hrál houslistu považovaného za špiona, se dočkala neméně úspěšného pokračování Návrat velkého blondýna.

„Blondýn“ Richard si své soukromí pečlivě střeží  

Stejně v Richardových filmech ani v jeho životě nikdy nechyběly po jeho boku krásné ženy. Poprvé se Richard oženil v roce 1960, z manželství se narodili dva synové - Olivier a Christophe (oba jsou hudebníci), svazek ale dlouho nevydržel a skončil rozvodem. V roce 1996 s ním na festival do Karlových Varů přijela jeho marocká přítelkyní Aisha Zazarová. Své soukromí si Richard pečlivě střeží, ale dle některých zdrojů je nyní jeho druhou manželkou Brazilka Ceyla Lacerdaovou.

Dobrodruh Richard, který deset let bydlel v Paříži na hausbótu a má rád kubánské doutníky, miluje také jako správný Francouz víno. Na jihu Francie vlastní vinici, kde pěstuje víno značky Chateau Bel Eveque, kterou letos v květnu představil též v Praze na veletrhu vína. Bydlí sice stále v Paříži, ale tak tři měsíce do roka tráví u své vinice nedaleko města Narbonne.