Polsko si chystá pro Madonnu srdce z papíru i protesty

Varšava - Madonna včera odpoledne přiletěla z Prahy do Polska na další koncertní zastávku svého turné Sticky & Sweet. Svou show předvede polským fanouškům dnes večer. Kromě příznivců popové hvězdy se na koncert chystají i její odpůrci. Datum koncertu byl stanoven na 15. srpna, prý i na přání Madonny, která na tomto termínu trvala, když zjistila, jaké nesouhlasné reakce vyvolává. Na dnešní den totiž připadá svátek Nanebevzetí Panny Marie. Odpůrci této zpěvačky, podle nichž „ukradla jméno Matce Boží“ a je „satanistkou, která patří do židovské sekty“, chystají během koncertu protesty.

Výbor pro obranu víry a národních tradic Pro Polonia sice vlastní protest kvůli obavě z nepokojů na letišti Bemowo, kde popová královna vystoupí, zrušil, někteří věřící se ale i tak chystají proti Madonnině vystoupení v Polsku protestovat. Po zahájení koncertu chtějí za plotem areálu zpívat hymnu, vlastenecké a náboženské písně. Do tažení proti koncertu se zapojil také bývalý prezident Lech Walesa, ombudsman a někteří představitelé katolické církve.

Výbor prý stále doufá, že ministerstvo vnitra vystupení Madonny ještě odvolá. Navrhl inspektorátu práce, aby prověřil, zda všichni lidé, kteří koncert připravují, mají povolení pracovat v Polsku a zda splnili i další předpisy. Také chce, aby hygienici přezkoumali, zda technici připravující Madonninu show nejsou nakaženi takzvanou prasečí chřipkou nebo virem HIV.

Manifestavci na podporu Madonny, která v Polsku koncertuje poprvé, ohlásili také její fanoušci. Chtějí ukázat, že „náboženské symboly jsou součástí kultury a není možné, aby si je přivlastňovalo v Polsku dominující vyznání“. Zpěvačce k jejím nedělním 51. narozeninám připravili i několik překvapení - chtějí jí zazpívat  „Happy Birthday“ a polskou narozeninovou písničku „Sto lat“. Během songu You Must Love Me se chystají svůj idol pozdravit „mořem bílých srdcí“ z papíru.