Skončete Na ulici. Bude to zábava

Plzeň – V ulicích Plzně se od 17. do 26. srpna představí desítky umělců, jejichž cílem je oživit centrum města a pobavit diváky. V kulturní jarmark plný hudby, divadel a projekcí se západočeská metropole promění na deset dní již pošestnácté. Letošní ročník festivalu Na ulici se odehrává na šesti scénách. Zahájí ho divadelní představení určené dětem – Hafan Studio s hrou Choboťáci, velryba a darebáci, příběhem na motivy Trnkovy Zahrady.

Představení začíná ve tři hodiny odpoledne v Proluce. O hodinu později na jedné ze scén, které letos přibyly, zahraje kapela Bodlo folk v grassovém kabátku. V 18:00 ji vystřídá skupina Devítka. Ve stejnou dobu začne jazzový koncert v podání Jan Štolba Quartetu v zahradě Měšťanské besedy. Největší festivalovou scénu na náměstí Republiky zase v 18:30 rozehřejí balkánské tradicionály české skupiny Gothart. Na pódiu ji od půl deváté vystřídá jedna z hvězd festivalu, česko-španělská zpěvačka Katka García.

„Letos jsme posílili hlavně zahraniční interprety,“ uvedla k hudební produkci Na ulici jedna z organizátorek festivalu Pavla Kormošová. „Za všechny bych ráda jmenovala australského zpěváka Andrewa McCubbina & The Hope Addicts, kteří právě jedou své evropské turné nebo britského písničkáře Justina Lavashe,“ přidala některé z tipů. Lavashe mohou Plzeňané slyšet také hned první den, ve 20:00 v Zach's Pubu.

Rozhovor s Pavlou Kormošovou (zdroj: ČT24)

Festivalový program se odehrává na šesti scénách, oproti loňským ročníkům přibyly dvě – zahrada Měšťanské besedy a amfiteátr zábavního a nákupního centra Plzeň Plaza. Vystoupí na nich známí, ale i méně známí, ovšem nadějní interpreti. Například Irena Budweiserová, Pavel Dobeš, Štěpán Markovič, Jana Koubková, Poutníci, Nezmaři, Yellow Sisters, Jablkoň, Neřež a Klára Vytisková nebo Pavlína Jíšová.

Barva, filmy a kafe

Kromě hudby, která Na ulici převládá, uslyší a uvidí návštěvníci také divadelní představení a filmové projekce. Filmy tvoří už tradičně příjemnou tečku za každým z deseti dnů festivalu Na ulici. První den uzavře promítání amerického muzikálu Chicago, lidé se mohou těšit ještě třeba na snímky Mamma Mia!, Rok ďábla nebo Once.

„V loňském roce jsme zahájili spolupráci s Unií plzeňských výtvarníků projektem Barva na ulici. V jeho rámci bude uspořádána venkovní výstava velkoformátových pláten vytvořených přímo pro náš festival,“ prozradila další z festivalových zpestření Pavla Kormošová. Vernisáž se koná dnes v 18:00 v Proluce.

Festival Na ulici je součástí kandidatury Plzně na titul Evropské hlavní město kultury. Na náměstí Republiky bude zřízena Kavárna 2015, kde mohou lidé získat nejen informace o tomto titulu, ale také zajít na kafe a na film. Vstupné se, stejně jako na všech ostatních festivalových akcích, neplatí.

  • McCubbin & The Hope Addicts zdroj: www.naulici.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1051/105066.jpg
  • Chicago zdroj: www.imdb.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1051/105064.jpg