Eggnoise nominováni v největší hudební soutěži světa

Praha - Skupina Eggnoise se ocitla mezi kandidáty na mezinárodní hudební ceny Just Plain Folks - množstvím posuzovaných nahrávek se jedná o největší hudební soutěž světa. Multižánroví Eggnoise uspěli s nahrávkou Albumen (2007), která je v nominaci mezi deseti nejlepšími evropskými alby, dále s písní Home, jež má nominaci v kategorii Modern Rock, a také v kategorii Klip. Závěrečný ceremoniál s vyhlášením výsledků se uskuteční 29. srpna v americkém Nashvillu.

„Soutěž je nezávislá v tom smyslu, že si její organizátoři vybírají nominované kapely sami bez ohledu na velké vydavatelské firmy,“ uvedl manažer skupiny Štěpán Kotek. V tomto ročníku bylo posouzeno přes 42 tisíc desek a 560 tisíc skladeb ze 160 zemí světa.

Mezinárodní hudební ceny Just Plain Folks se konají každé dva roky od roku 2000. Rozhodovací proces mají v rukou dobrovolníci z řad hudebních profesionálů i hudebních fanoušků. Soutěž nemá komerční charakter, účelem výběru je podle organizátorů nalézt zajímavou hudbu ze všech koutů světa. Neomezuje se jen na nezávislé muzikanty či amatéry, mezi jejími členy jsou i úspěšní umělci. Komunita má zastoupení ve více než 100 zemích světa a komunikuje především prostřednictvím internetu.

Ceny se dělí na několik obecných kategorií, jež se pak dále dělí na žánry. Letos se v kategoriích Nejlepší píseň a Nejlepší album soutěžilo ve více než 80 žánrech, aby byla dána příležitost i okrajovým stylům.

Česká alternativní kapela Eggnoise funguje od roku 1994. V její tvorbě se mísí řada stylů jako grunge, punk, rock, jazz nebo pop. Kapela natočila dvě alba. Debut What A World vyšel v roce 2003, Albumen o čtyři roky později. Nová nahrávka byla vyhodnocena serverem Musicserver.cz jako deska roku 2007 a časopis Filter ji umístil mezi 100 nejlepších českých desek.