Podle Pamukova románu vzniká v Istanbulu Muzeum nevinnosti

Istanbul - Podle románu tureckého nositele Nobelovy ceny za literaturu Orhana Pamuka Muzeum nevinnosti vzniká v Istanbulu stejnojmenné muzeum. První návštěvníky by muzeum mohlo přivítat už příští rok, otevření se plánuje právě na rok 2010, kdy se Istanbul stane evropským městem kultury. Návrh výstavního prostoru připravila architektonická kancelář ze severoněmeckého Kappelnu.

Podle architektky Brigitte Sunderové-Plassmannové pořídil spisovatel budovu pro románové muzeum v turecké metropoli už před deseti lety, kdy se začal myšlenkami na knihu zabývat.

Čeští čtenáři si mohli od Pamuka přečíst jeho knihy Jmenuji se Červená, Sníh, Nový život a Istanbul: vzpomínky na město. V knize Muzeum nevinnosti vypráví příběh nenaplněné lásky. Hrdinou románu je Kemal z rodiny z horních istanbulských vrstev, který se zamiluje do své chudé příbuzné Füzun. To, co se jevilo jako aféra, se změní v posedlost. Láska k dívce ale Kemalovi nebrání v tom, aby dál pokračoval ve vztahu se svou snoubenkou. Füzun pak zmizí a hrdina pochopí, že ji miloval nade všecko. Zřídí muzeum a shromažďuje v něm předměty, které s jeho milovanou souvisejí.

Hrubá stavba muzea je už hotová. Celková plocha třípatrového objektu činí 270 metrů čtverečních, široký je jen 4,5 metru. Architektonická kancelář vytváří spolu se spisovatelem, jenž původně studoval architekturu, vitríny, osvětlení či výstavní trasy.

Aby prý mohli autoři návrhu splnit vysoké nároky, bylo nutné nejdřív lépe poznat Istanbul a porozumět jeho náladám. Exponáty opatřil sám Pamuk. Pořídil je v obchůdcích a na bleších trzích. Obrazy a různé věci doplní i videa a zvuky. Připomenou každou kapitolu románu.

Architektonická kancelář, která muzeum navrhla, se specializuje právě na muzea. Na svém kontě mají třeba pomořanské zemské muzeum v Greifswaldu či muzeum umění západního pobřeží na německém ostrově Föhr.