Být Na ulici je dobré i zábavné

Plzeň - Festival Na ulici už je v plném proudu. Včera večer odstartoval desetidenní maratón koncertů a divadel nejrůznějších žánrů v historickém centru města. Podívaná by měla přilákat desítky tisíc lidí. Šestnáctý ročník multižánrového festivalu se letos koná na sedmi venkovních scénách, v programu je přes devadesát vystoupení. Nikde lidé za vstupenky neplatí.

„Je to takový dárek města všem občanům České republiky,“ upozornil Pavel Rodl, primátor Plzně. „Festival se jmenuje Na ulici a všechno, co se tady hraje, tak se hraje zdarma,“ doplnil Ivan Jáchim, ředitel festivalu.

Slyšet je rock, folk, blues, gospel. Každý si vybere. Alespoň dramaturgie festivalu se takovým pravidlem řídí. Návštěvníci jsou vesměs spokojení. Vítají nejenom možnost shlédnout kvalitní produkci zdarma, ale kladně hodnotí i pestrost zastoupených žánrů.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Festival už řadu let čelí kritice lidí pracujících v showbyznysu. To, že posluchači za koncerty neplatí, jim vadí, protože si zvykají na hudbu zadarmo. Když pak mají zaplatit v Plzni za běžný koncert mimo festival, radši nepřijdou nebo jich přijde málo.

„Lidé si prostě odškrtnou, že tenhle měsíc už na kultuře byli, a místo placené akce jdou raději do hospody,“ zhodnotil situaci Lukáš Krásný ze skupiny Semtex.

Festival Na ulici končí 26. srpna.

Vydáno pod