Nový svět mezi festivaly podruhé

Praha - Benjamínek mezi hudebními festivaly, přehlídka vážné hudby Dvořákova Praha, se dočkal druhého ročníku. Ode dneška nabídne posluchačům řadu koncertů s hvězdným mezinárodním obsazením - chybět nebudou pianista Boris Berezovskij, sopranistka Olga Trifonovová, houslistky Janine Jansenová a Arabella Steinbacherová nebo Emersonovo smyčcové kvarteto. Celkových 17 koncertů nebude vyhrazeno pouze hudbě Antonína Dvořáka, i když ta zazní často. Prostor dostanou také mladí interpreti, kteří na sebe upozorňují na mezinárodní hudební scéně.

Zahajovacího koncertu se dnes ve Dvořákově síni Rudolfina ujme francouzský dirigent Yan Pascal Tortelier, který stál více než deset let v čele BBC Philharmonic Orchestra. Pod jeho taktovkou vystoupí Česká filharmonie s houslistou Pavlem Šporclem. Zazní díla Hectora Berlioze, Felixe Mendelssohna-Bartholdyho a Anglická symfonie Antonína Dvořáka. Stejný program se uskuteční i v sobotu.

Tělesa i dirigenti mezinárodního významu

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

Vedle Rudolfina se koncerty budou konat také ve Valdštejnském paláci i sále České národní banky. Značná část večerů bude patřit symfonickým orchestrům, z nichž k nejznámějším zahraničním patří Vídeňský rozhlasový symfonický orchestr, Filharmonický orchestr Francouzského rozhlasu či Filharmonický orchestr z Londýna. Za dirigentský pult se postaví například Jiří Bělohlávek, Tomáš Netopil, Vladimír Ashkenazy, Ion Marinči nebo Petr Altrichter.

Informace o programu na www.dvorakovapraha.cz.

Pořadatelé festivalu letos poprvé udělili Cenu Antonína Dvořáka za celoživotní přínos české hudbě. Již ve čtvrtek ji předali houslovému virtuosovi Josefu Sukovi. Skladatelův pravnuk letos 8. srpna oslavil 80. narozeniny.

Rozpočtové otazníky

Rozpočet festivalu pro letošní rok činí 40 milionů korun. Přispívají do něho soukromí sponzoři, ministerstvo kultury i pražský magistrát. Díky lobbingu jeho intendanta a zároveň šéfa České filharmonie Vladimíra Darjanina přibylo v rozpočtu několik milionů korun. Proti zavedeným přehlídkám tak Dvořákova Praha získala nepoměrně víc peněz, ačkoli vstupuje teprve do druhého ročníku. „Já se nikdy nevyjadřuji k jiným festivalům, ani způsobu práce, jak toho dosáhnout. Nezajímá mne to,“ reagoval na to Darjanin.

Při takzvaném parlamentním porcování medvěda, kdy poslanci každoročně rozdělují peníze při projednávání návrhu státního rozpočtu, získala Dvořákova Praha pro letošek devět milionů korun. Dotace vzešla z návrhu rozpočtového výboru. Z veřejných peněz obdržela i pět milionů od pražského magistrátu v rámci netransparentního partnerství kulturních akcí. To nepodléhá žádným kritériím a je na zastupitelích či radních, komu peníze dají.

Vydáno pod