Kde se můžou potkat Palach, Hus a apačský náčelník?

Trutnov – Janu Palachovi, Janu Zajícovi, Ryszardu Siwiecovi a mistru Janu Husovi je věnován letošní ročník festivalu Trutnov Open Air s podtitulkem Geronimovi a všem lidem amerického Woodstocku ´69. Čtyřdenní přehlídka v areálu Na Bojišti začala dnes a potrvá do neděle 23. srpna. Na festivalových scénách se vystřídá přes sto kapel a interpretů.

„Český Woodstock“ neoficiálně zahájil za rytmu bubnů Pavel Fajt. Dunivé bubny budou také součástí oficiálního pátečního zahájení – postarají se o něj americko-rakouští Big City Indians.

V průběhu dnešního večera diváci ještě uvidí kapely Čankišou, metalové Pro-Pain a Primal Scream. Po půlnoci pak ožije undergroundová scéna v hospodském stanu. Nejprve se o zábavu postará britský DJ Scratchy, kterého vystřídají The Boom Beatles Revival.

Další dny se na Trutnov Open Air mimo jiné představí američtí Anti-Flag, švédští The (International) Noise Conspiracy, britská formace Enter Shikari, polská kapela Akurat, Eva Pilarová s orchestrem Víti Fialy, Monkey Business, Plastic People Of The Universe, Jiří Schmitzer, Mňága a Žďorp nebo Psí vojáci.

A poprvé vystoupí na festivalu, který vznikl v 80. letech na undergroundových základech, také kapela Kryštof. „Bude to test pro kapelu, vás i nás,“ vzkazují návštěvníkům organizátoři, „Kryštof a festival s undergroundovými kořeny - opravdu tak těžké spojení? Kryštof, libující si ve sportovních utkáních, v tuto chvíli vede 1:0. Na rozdíl od Kabátů před lety se totiž poškození své pověsti nezalekli a Na Bojiště přijedou.“

Policie na festivalu nezahraje

Zajímavým zpestřením festivalu mělo být vystoupení Hudby Hradní stráže a Policie České republiky. Bohužel se pořadatelům nepodařilo přesvědčit Policejní prezidium ČR, aby koncert, jako připomínku 20. výročí od roku 1989, povolilo.

"Festival, který byl před 22 lety rozehnán policií, přivítá na podiu šedesátičlenný policejní orchestr, v policejních uniformách, no, nic skvělejšího by nemohlo být. Jenže ve chvíli, kdy už jsme se domluvili, nám to zarazil nějaký papaláš, to je opravdu smutné,“ povzdechl si Martin Věchet, pořadatel festivalu. 

Hudba Hradní stráže a Policie ČR podle pořadatelů požádala o možnost vystoupit na festivalu v Trutnově před dvěma roky. Někteří hudebníci ale měli dovolenou. Letos se organizátoři připomněli sami. Orchestr to podle nich nadšeně uvítal. Z letošní korespondence mezi hradním tělesem a pořadateli vyplývá, že koncert orchestru zakázalo vedení Policejního prezidia ČR. Festival mnoha žánrů v Trutnově se 22 let snaží propagovat toleranci a svobodu projevu. U jeho zrodu stál bývalý prezident a každoroční host přehlídky Václav Havel. Hudbu Hradní stráže letos neuslyší.

Festival v neděli o půlnoci uzavře bubenická úderka z Tam-Tam Batucada. Hrát se v Trutnově bude ale dlouho do pondělního rána. Mezi trutnovskými hosty by neměl chybět ani „náčelník“ Václav Havel.

Vydáno pod