ČT začíná vyprávět příběh běžné rodiny za totality

Praha - Česká televize dnes spouští nový retro seriál Vyprávěj, jehož děj začíná v roce 1964. Seriál mapuje ve čtyřech sériích historii rodiny Dvořákových od šedesátých let až po současnost. Bude se vyprávět nejen o reáliích tehdejší doby, jako byly typické designy věcí v domácnosti, ale především o celkové atmosféře života v „absurdistánu“. ČT zdůrazňuje, že seriál je původní. Před dvěma týdny se totiž v tisku objevily informace, že se nápadně podobá španělskému seriálu Cuéntame como paso (Vyprávěj, jak to tehdy bylo); španělská televize údajně zvažuje podniknout právní kroky.

"Autorský tým v čele s hlavním scenáristou Rudolfem Merknerem vyvíjel více než dva roky původní český retro seriál Vyprávěj. Tento seriál nemá nic společného se španělským seriálem Cuéntame como paso, ani příběhem, ani postavami, dokonce ani žánrem. Vyprávěj je společné dílo, na kterém se podílí řada tvůrců, dramaturgů, odborných poradců a scénáře vznikaly v úzké spolupráci s Českou televizí,„ prohlásil za tvůrce Filip Bobiňski, ředitel a jednatel producentské společnosti Dramedy. Všech zainteresovaných se podle něj hluboce dotklo, jakým způsobem česká média o seriálu informovala. “Nepokusila se ani zjistit ke kauze náš názor, jen 'okopírovala' články deníku Metro," dodal Bobiňski.  

Seriál mapuje historii ve čtyřech vypravěčsky uzavřenějších cyklech přibližně po desetiletích: (1964-1975), (1975-1985), (1985-1995), (1995-2005). „Snaha zachytit v reálném toku času a událostí dějiny jedné rodiny, která žije běžný život, mi připadá jako něco, co u nás na obrazovce chybí a co by mohlo velmi zaujmout diváky, zejména když historický kolorit je podbarven a doplněn archivními ukázkami,“ říká šéfdramaturg ČT Aleš Ulm.

Hlavní akcent ve vyprávění je kladen na příběh rodiny, na všední problémy jednotlivých členů, ne na politiku či 'velkou' historii. „Jako když listujete rodinným fotoalbem. Není záměrem analyzovat nebo nějak hodnotit historické události, jde spíše o to, jak zachytit co nejvěrněji dobu a pocity účastníků v konkrétních situacích,“ uvádějí tvůrci seriálu. „Připomenout bychom měli také to, že jsme žili v nesvobodě, že lidé nemohli dělat svou profesi, nemohli nikam vycestovat a názory si museli nechávat pro sebe,“ říká herec Tomáš Töpfer, který v sérii ztvárnil vedlejší roli projektanta.

V hlavní roli Karla Dvořáka diváci uvidí Romana Vojtka. „Hraji takového čestného muže, který si stojí za svými zásadami, nechce dávat úplatky, je proti režimu,“ přiblížil postavu herec. Sám si pamatuje, jak se musel o Vánocích se sestrou dělit o jedno kiwi a měsíček pomeranče. „Je příjemné setkat se s dobovými reáliemi, ale chudinky holky (herečky), ty musí na hlavách nosit nalakované přilby,“ dodal Vojtek.

Kromě autentických rekvizit je devizou seriálu také dobré herecké obsazení. Humorné momenty slibují například slovní přestřelky mezi Veronikou Freimanovou, Svatoplukem Skopalem a Ninou Divíškovou.

  • Roman Vojtek jako Karel Dvořák v seriálu Vyprávěj autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1061/106086.jpg
  • Vyprávěj autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1061/106088.jpg
  • Vyprávěj autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1061/106087.jpg
Vydáno pod