Kopidlno hledá majitele barokních soch

Kopidlno (Jičínsko) – Po majitelích barokních pískovcových soch, které zdobí centrum městečka, pátrá radnice v Kopidlně na Jičínsku. Chátrající sochy by chtěla dát do pořádku, netuší ale, komu vlastně patří. Než byly svezeny ke kostelu sv. Jakuba Většího, byly rozmístěny po Kopidlně a okolí. Radnice před časem vyzvala vlastníky soch, aby se o ně přihlásili. Pokud nikdo do půlroku neprojeví zájem, připadnou pískovcoví světci městu.

Celkem se jedná o osm skulptur – sv. Jana Nepomuckého, sv. Judy Tadeáše nebo sv. Floriána (podrobněji o nich – zde). Dvě z nich původně zdobily centrum Kopidlna, ostatní ale stály v okolních obcích. „Nejsou oficiální záznamy, že by byly v majetku města. Zapsány nejsou ani v majetku katolické církve. Proto jsme se rozhodli chovat se k těmto sochám jako k věci nalezené,“ potvrdil místostarosta Václav Šimůnek (ODS).

Případným vlastníkům dala radnice šest měsíců na to, aby se ke svému majetku přihlásili. Že jim sochy patří, musí ale pochopitelně dostatečně prokázat. „Pokud se tak nestane, budeme postupovat podle občanského zákoníku a sochy připadnou do vlastnictví města,“ uvedl starosta Petr Albrecht (ČSSD).

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Kopidlno se do hledání majitelů pustilo poté, co zjistilo, že nemůže investovat do majetku, který mu nepatří. Skulptury jsou totiž ve špatném stavu a potřebují restaurovat. Pokud se nikdo nepřihlásí, začne město s opravami nejspíše v příštím roce.