Okoř opět okoření festival

Praha - Desáté výročí slaví hudební festival Okoř, který se dnes koná na hradě nedaleko Prahy, k němuž vede cesta jako žádná ze sta. Hlavní hvězdou jubilejního ročníku bude skupina Chinaski, nic speciálního k narozeninám ale prý organizátoři nechystají. Na jednodenní festival, který má být především akcí pro celou rodinu, podle jejich odhadu dorazí zhruba čtyři tisíce lidí. Posíleny proto budou autobusové spoje z Prahy do Kladna. Program odstartuje ve dvě hodiny odpoledne vystoupení skupiny Fate Magazine.

Z dalších hudebníků se na hradě představí české kapely Mňága a Žďorp, Marek Ztracený, Divokej Bill, Anna K & Band, Vypsaná Fixa a Mig 21. Místo původně avizovaného Cirkusu Garuda vystoupí skupina Pa-li-tchi se svou ohňovou show. Jediným zahraničním hostem jsou slovenští Desmod. Program v nedělních ranních hodinách zakončí Žlutý pes.

„Jiný je výběr kapel,“ prozradil organizátor festivalu Radwan Nasli, v čem se Okoř liší od jiných prázdninových hudebních přehlídek. „Považujeme se spíše za rodinný pohodový festival, o čemž svědčí i reakce návštěvníků, kteří nám píší, že si u nás odpočinuli. Není to hektický festival, je spíše o pohodě,“ dodal. Pořadatelé myslí také na děti, pro které jsou v areálu hradu připraveny různé atrakce a také dětský koutek, kam mohou rodiče své děti „odložit“.

„Okoř je takovým naším patronem,“ říká Nasli. Část výtěžku ze vstupného bude proto jako každoročně věnována na renovaci hradu.

Okoř 2009 - Radwan Nasli hostem UvK (zdroj: ČT24)