Babí léto končí. Nejsou peníze

Praha – Bohnický festival Babí léto se letos uskuteční podvacáté a naposled. Sdružení Unijazz, který přehlídku hudby, divadla i výtvarného umění v areálu pražské psychiatrické léčebny pořádá, musel dlouholetou akci zrušit kvůli nedostatku financí. Náklady na jednotlivé ročníky se pohybovaly v řádech desetitisíců korun.

Festival je součástí Týdnů duševního zdraví. Návštěvníkům nabízí v bohnickém parku koncerty, divadelní představení, výtvarné dílny, ale třeba i šachové turnaje. Podle pořadatelů není Babí léto určeno tisícihlavým davům, ale mělo by být hlavně místem setkání a zamyšlení se nad sebou samým a svým zdravím.

Na hudební scéně letos zahrají například skupiny Krásné nové stroje, Hm…, Boo, Zuby nehty, OTK, Už jsme doma, Rudovous, MCH Band nebo Deverova chyba, vystoupí Jiří Schmitzer, Jiří Konvrzek, Vladimír Merta nebo Jiří Dědeček. Divadelní scénu zastoupí například slovenské Divadlo bez domova, Bohnická divadelní společnost, Lachtaní divadlo Honzy Kovaříka, Ježek a čížek s premiérou hry Bufet Bondy a další.

Návštěvníci budou mít také možnost seznámit se s činností psychiatrické léčebny v Bohnicích, která letos slaví 100 let své samostatné existence.

Sdružení Unijazz, které na sklonku 80. let založili bývalí členové komunisty zrušené Jazzové sekce, vedle Babího léta pravidelně pořádá ještě festivaly Boskovice a Alternativa.

Vydáno pod