Hodinu nevíš, varuje film inspirovaný heparinovým vrahem

Praha - Před třemi lety šokovalo veřejnost odhalení tzv. heparinového vraha Petra Zelenky. Příběh nenápadného zdravotníka, který si hrál na Boha a rozhodoval o životě a smrti pacientů, sepsal psychiatr Miroslav Skačáni v knize Vraždy ze závisti. Od literárního zpracování byl už jen krůček ke vzniku scénáře celovečerního filmu o tom, jak „se to mohlo ve skutečnosti stát“. Snímek s názvem Hodinu nevíš vstupuje do české kinodistribuce ve čtvrtek. Režie se ujal Dan Svátek (Zatracení, Blízko nebe) a v roli saniťáka Hynka se představí Václav Jiráček, který se na filmovém plátně objeví na podzim také ve slovenském výpravném Jánošíkovi jako slavný zbojník.

Režiséra Dana Svátka lákala na filmu především reálná předloha, skutečnými událostmi se inspiroval už ve svém celovečerním hraném debutu Zatracení. „Mám rád filmy a příběhy, které jsou založeny na skutečných událostech. Nicméně jsme vůbec netoužili po nějaké senzaci a snažili jsme se od toho skutečného případu odpoutat,“ tvrdí. Film chce především sledovat motivy a uvažování člověka, který se rozhodl zabíjet, a přitom má pocit, že dělá dobrou věc.

„Negativní postavy tvoří běžnou součást života a podle toho je i vnímám,“ uvedl k filmu Hodinu nevíš autor námětu a spoluautor scénáře Miroslav Skačáni. „Lidský život je pro mě tím nejdůležitějším, co na světě existuje, a proto vrah nemůže mít v žádném případě mé sympatie. Co se týče negativních vlastností, patří ke každému jedinci, ale neměly by dominovat nad těmi pozitivními, takže dobro by u lidí mělo vítězit i v životě, nejen v pohádkách,“ domnívá se.

Publicista Pavel Mandys o filmu Hodinu nevíš (zdroj: ČT24)

Sledujeme příběh, který se mohl stát a bohužel kdykoli stát může. Ano, takhle se to i ve skutečnosti stát mohlo. A první, co vás napadne, když zjistíte, jakou lidskou bestii jsme znali, je, kolik chybělo, aby se obětí stal kdokoli z vašich blízkých a známých, nebo dokonce vy samotní. A právě nedávno medializovaný příběh heparinového vraha nás zasáhl na citlivém místě. Ano, tohle se opravdu mohlo stát komukoliv z nás. Tohle už nebylo „někde ve světě“. Tohle bylo opravdu blízko.

Hodinu nevíš je příběhem inteligentního a zakřiknutého mladíka Hynka, který se několikrát neúspěšně snaží dostat na medicínu. Nastoupí do nemocnice jako saniťák, zatrpklost z vlastního neúspěchu ho ale vede k tomu, že bere doktory jako své nepřátele. On, který by je strčil do kapsy, je musí poslouchat a je pro ně někým podřadným.

„Jeho motivace je ve filmu explicitně vyjádřena. Je pojatý jako outsider, s nímž mají diváci i trochu sympatizovat - dokonce se zde objeví scény, kdy páchá vraždu a diváci mají strach o to, aby mu to vyšlo,“ charakterizuje postavu publicista Pavel Mandys.

Ve chvíli, kdy umírající pacient Hynka požádá, aby mu pomohl skončit dlouhé trápení, si najednou uvědomí, že může být tím, kdo rozhoduje o žití, či nežití druhých. „Na začátku to je frustrovaný kluk, který chce pomáhat. Ale svou pomocí začne škodit a následně zjistí, že své možnosti může využít i jako nástroj pomsty,“ přibližuje svou postavu představitel Hynka Václav Jiráček.

„Obdivuji Vaška Jiráčka, jak se se svou rolí porval a vyrovnal. Vím, jak jsem se cítil při psaní scénáře. Nedovedu si vůbec představit, jak se cítil on při samotném hraní tohoto temného charakteru,“ uvedl Svátek, který se kromě režie podílel také na scénáři. Snažil se prý především, aby postava Hynka působila pravdivě a uvěřitelně. „Není možné dát prostor pro ironii či nadsázku, zvlášť s tématem a žánrem, který není v našich končinách právě obvyklý. Tohle opravdu není komedie, tady není místo pro smích a oddych,“ uvedl, s čím by měl divák počítat, až zamíří do kina na jeho film.

Pavel Mandys upozorňuje na formální i obsahovou podobu filmu s legendárním snímkem Juraje Herze Spalovač mrtvol (1968): „V nemocnici poblikávají zářivky, hodně scén se odehrává v noci nebo v šeru a hlavní hrdina nic netušící oběti vraždí s úsměvem, který nám přijde potutelný, zlomyslný i soucitný.“

Snímek Hodinu nevíš se natáčel za plného provozu hned v několika nemocnicích a v areálu bohnické psychiatrické léčebny. Kromě Jiráčka se diváci mohou těšit na Ivana Fraňka, Mariána Geišberga, Stanislava Zindulku, Janu Krausovou nebo Zuzanu Kronerovou. Jednu z pacientek si zahrála také pětadevadesátiletá Zita Kabátová. „Byl to úžasný pocit,“ prohlásila k možnosti objevit se zase před kamerou. „Vždycky mě práce těší a umyje mi mozek. Hlavně, že mi lidé ještě věří, že žiji. Já si připadám jako duch.“


O tom, že nejlepší scénáře píše sám život, se Svátek pokouší diváky přesvědčit podruhé. Skutečnými událostmi se inspiroval i ve svém debutu Zatracení (2002) o českém pašerákovi drog, který uvízl za mřížemi thajské věznice. Jeho druhým filmem byl anglicky mluvený autorský projekt Close to Heaven (Blízko nebe, 2005). „Vznik filmu byl rychlý, je to trochu vidět, scénář by mohl být propracovanější,“ domnívá se Mandys, který snímek považuje v kontextu dosavadní letošní české filmové tvorby za „lepší průměr“.

Přečtěte si o heparinovém vrahovi:

Manžel oběti heparinového vraha žádá po nemocnici milion

Zelenka právě před rokem vyslechl rozsudek „doživotí“

  • Plakát k filmu zdroj: www.hodinunevis.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1070/106945.jpg
  • Natáčení filmu Hodinu nevíš zdroj: www.hodinunevis.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1069/106879.jpg
  • Natáčení filmu Hodinu nevíš zdroj: www.hodinunevis.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1069/106886.jpg