Bratři Formanové představili operu činoherců na lodi

Praha - Divadelní loď Tajemství, kotvící pod Libeňským mostem v Praze v Jateční ulici, se stala dějištěm třetí části projektu bratří Formanů Cesta za Rusalkou. Díl s názvem Ubohá Rusalka bledá, připravený stejně jako předchozí části ve spolupráci s herci brněnského Divadla Husa na provázku, zde bude mít čtyři reprízy - dnes a od pátku do neděle. Na podzim bude Divadlo bratří Formanů také cestovat po Česku se svým projektem oceněným Cenou Alfréda Radoka Obludárium.

„Libreto jsme poněkud zkrátili, avšak k drastickým škrtům nedošlo,“ říká o inscenaci s podtitulem Dokud rodná kolébá tě vlna, nechtěj duši, ta je hříchu plná… režisér Petr Forman. Záměrem podle něj bylo udělat v činoherním divadle operu, při níž herci zpívají svými neškolenými hlasy. Představení doprovází orchestr složený ze studentů Janáčkovy akademie múzických umění v Brně a tamní konzervatoře. V hlavních rolích se objeví Anežka Kubátová a Lukáš Hajdyla.

Předchozí části projektu měly premiéru loni a letos v březnu. Prvním krokem bylo inscenované čtení libreta u lesního jezírka nedaleko Bílovic nad Svitavou, jehož součástí byla společná jízda účinkujících i diváků vlakem z Brna tam a zpět včetně pěšího výšlapu. Pak mělo premiéru netradičního zpracování Rusalky, kdy se diváci prošli celou budovou Divadla Husa na provázku a první a poslední dějství strávili pod širým nebem.

Divadlo bratří Formanů hostovalo během léta se svým Obludáriem, odměněným letos cenou Alfréda Radoka, ve Francii. Na podzim ho opět představí v Čechách: od 14. září na zámku Kratochvíle, pak v Pršticích u Brna, v Ústí nad Labem a od 21. října do poloviny listopadu u kláštera v Břevnově, kdy má oslavit 200. reprízu. Na příští rok má s Rusalkou nabídku na sever Španělska, kde by se mělo hrát v odsvěceném kostele. Rusalka by se měla na Vltavu vrátit napřesrok.

Ubohá Rusalka bledá
Zdroj: Divadlo Bratří Formanů/Divadlo bratrí Formanů