Zemřel Sergej Michalkov, autor slov sovětské i ruské hymny

Moskva – Ruský prozaik a básník Sergej Michalkov zemřel dnes po dlouhé nemoci v Moskvě, ve věku 96 let. Otec slavných filmových režisérů Nikity Michalkova a Andreje Končalovského bývá označován za klasika ruské literatury pro děti. Náklad jeho knih v ruském jazyce dosahuje 250 milionů exemplářů. Známým se ale stal především jako autor textu hymny bývalého Sovětského svazu.

Slova k hymně, k níž hudbu složil Alexandr Alexandrov, napsal Michalkov v roce 1943 za spolupráce svého arménského přítele Garolda El-Registana a chválil v nich Stalina. Po smrti diktátora v  roce 1953 se hymna hrála většinou beze slov. V roce 1977 poté, co SSSR  přijal novou ústavu, Michalkov text hymny upravil tak, že v níž nahradil  zmínky o Stalinovi větami oslavujícími zakladatele sovětského státu Vladimira Lenina.

V roce 1991 po rozpadu Sovětského svazu byla hymna stažena a nahradila ji instrumentální skladba ruského skladatele 19. století Michaila Glinky. V roce 2001 se ruské vedení rozhodlo ke známé melodii vrátit a Michalkov dodal nový „demokratický“ text, přizpůsobený ruské realitě. Kritici ale poukazovali na to, že pouze nahradil stranu a Stalina Bohem.

Kritizován byl Michalkov také za to, že se jako funkcionář a později předseda Svazu sovětských spisovatelů zapojil do pomlouvačné kampaně proti „antisovětským autorům“, k nimž byli řazeni například nositelé Nobelovy ceny za literaturu Boris Pasternak a Alexandr Solženicyn.