Leonard Cohen se po roce vratil do Česka. Bez novinek

Praha - Kanadský písničkář Leonard Cohen zavítal opět do Prahy. V rámci svého turné Leonard Cohen World Tour 2009 vystoupil ve vysočanské O2 areně. Na loňskou šňůru se vydal po dlouhých patnácti letech, do Prahy přijíel koncertovat po roce a jeho koncert nepřinesl žádné velké změny. Nicméně stejně jako při loňské pražské premiéře i dnes nadšené publikum podlehlo magii jeho písní. Čtyřiasedmdesátiletý hudebník během tři a půl hodiny trvajícího koncertu představil průřez svou mnohaletou tvorbou.

V O2 areně zazněly Cohenovy největší hity z jeho více než čtyřicetileté hudební kariéry. Posluchači se dočkali písní jako Bird On The Wire, Everybody Knows, In My Secret Life nebo Who By Fire.

Na žádném z Cohenových vystoupení nechybí skladba Suzanne, která je v Česku známá v podání Václava Neckáře. Ani tentokrát Cohen nezklamal, píseň zazněla v druhé části večera.

V hale, která byla tentokrát uzpůsobena výhradně pro sedící diváky a zaplněna až po nejvyšší ochozy, vystoupení sledovalo podle pořadatelů bezmála 14 000 lidí. Poslední volné lístky byly přitom před pár dny v prodeji za 1090 korun.

Kanadský zpěvák, básník a spisovatel Leonard Cohen zaujal svým talentem již na počátku 60. let. Úspěch a světový ohlas se dostavil hned po vydání prvních alb Songs of Leonard Cohen (1967), Songs From a Room (1968) a Songs Of Love And Hate (1970). Další alba I’m Your Man (1990), The Future (1992), Ten New Songs (2001) a Dear Heather (2004) jen potvrdila neotřesitelnou pozici Leonarda Cohena jako největšího písničkáře současnosti, který svým dílem ovlivnil hned několik generací svých následovníků. Do svého reperotáru zařadili Cohenovy skladby například U2, REM, Sting, Nick Cave nebo Johny Cash.