Galerie Rudolfinum vystaví Baselitzovy obrazy postavené na hlavu

Praha - Inspirativní pohled na dílo jednoho z nejvýznamnějších německých malířů Georga Baselitze přináší v září Galerie Rudolfinum. Jeho malířské dílo nebylo v České republice dosud samostatně vystavováno; bylo zastoupeno značně sporadicky jen na několika společných výstavách. Ve výstavních prostorách Rudolfina bude návštěvníkům zpřístupněno od 10. září do 6. prosince. Galerie také nabízí zájemců možnost zaslat Baselitzovi otázky, které pak galeristé malíři položí při zahájení výstavy 9. září. Odpovědi zveřejní na webu galerie.

Výstava Georg Baselitz / 1960-2008 představí široký průřez Baselitzovou malířskou tvorbou. Zachycuje všechny její fáze a přibližuje malířův osobitý styl, který přes všechny experimenty zůstává vždy věrný předmětnému vyobrazení reality. Nejdůslednějším krokem Baselitzovy tvorby byla metoda převráceného zobrazení. Od roku 1969 staví motiv - figuru, předmět - na hlavu.


Galerie Rudolfinum o výstavě, jejímž kurátorem je Petr Nedoma, píše: Baselitz vytváří obrazy spontánně, jeho energická malba a nekonvenční obrazové kompozice se vymykají zákonitostem a vylučují jakékoliv formy kategorizace. Vývojem formy jeho díla od „idolů“ k „novým typům“, od „lomových maleb“ k „těm, co stojí na hlavě“, od „prstové malby“ k „Ruské malbě“ až nakonec k sérii „Remixů“ Georg Baselitz dokazuje, že je vždy možné odkazovat na nové cesty a metody malby, třebaže tento výtvarný žánr bývá často prohlašován za vyčerpaný.