Andělé na kolejích - amatérský film s profesionálním přístupem

Hradec Králové - V Orlických horách natáčela v létě skupina nadšenů zřejmě nejnáročenější český amaterský hraný film. Snímek Andělé na kolejích je minimalistickým smyšleným příběhem dvou sourozenců - Martina a jeho mentálně postiženého bratra Michala. Odehrává se v těsně předválečných a válečných letech, v období 1934-1944. Amatérští filmaři projekt financují ze své kapsy, vlastními silami dokonce vyrábí i velkou část techniky, která pak bude k dispozici dalším nadšencům z filmových škol. Andělé na kolejích je amatérský film s profesionálním přístupem, říkají jeho tvůrci.

„Pro nás je projekt velká výzva, která každému členovi našeho týmu pomáhá růst. Všichni svou činost děláme z čistého nadšení pro filmařinu,“ říká režisér filmu Ondřej Hejna. Štáb, herci i komparzisté pracují bez nároku na honorář. Každý z nich navíc plní ve štábu většinou hned několik úkolů.

Zanedbat v historickém filmu náročném na výpravu ale tvůrci nechtějí nic. „Kostýmování a vizáž herců musí dobově odpovídat stejně jako všechny lokace, dopravní prostředky a veškeré rekvizity. Náš tým klade velký důraz na autentičnost,“ potvrdil produkční Václav Maixner.

Andělé na kolejích vyprávějí o vzájemné lásce dvou bratrů - Martina a mentálně postiženého Michala. Jejich vztah podstoupí těžkou zkoušku ve válečných letech, během nichž se okdryjí charaktery nejen obou sourozenců, ale i jejich přátel. „Jedná se o příběh, kde každý nese svoji vinu, aniž by si ji mnohdy vůbec uvědomil, o našich posledních smysluplných bitvách, které jsme všichni v mládí bojovali…,“ píší o příběhu tvůrci na stránkách filmu, kde si také můžete přehrát filmovou upoutávku.

Snímek Andělé na kolejích vzniká už dva roky. Podle odhadů produkčního Václava Maixnera se jeho premiéra uskuteční na konci letošního roku.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)