Richard Gere - sexy herec a buddhista

Filadelfie - V devadesátých letech kraloval žebříčkům nejsvůdnějších herců a miliony žen okouzlil zejména jako tajemný milionář v romantické komedii Pretty Woman. Americký herec Richard Gere však není jen sexsymbolem mnoha fanynek. Svou popularitu již dlouhá léta využívá v řadě charitativních projektů, mimo jiné v boji proti AIDS či nejnověji při záchraně Galapág. Nejvíce ale proslul buddhista Gere jako zapálený bojovník za svobodný Tibet. „Chceme-li, aby náš svět byl lepší, musíme začít u sebe a zamyslet se, zda pro to sami děláme dost. Ptám se sebe každý den a ještě ani jednou jsem neodpověděl kladně,“ říká skromně Gere, který je například spoluzakladatelem organizace Tibet House za záchranu tibetské kultury, má vlastní nadaci a podporuje organizaci Survival International, jež pomáhá domorodým národům.

 Od divadla k Pretty Woman

Richard Gere se narodil 31. srpna 1949 ve Filadelfii jako druhé z pěti dětí. Už jako malý hrál na klavír, kytaru a trubku, což posléze zúročil i ve filmech (například složil a hrál skladbu na klavír ve filmu Pretty Woman). Dva roky studoval filozofii na Massachusettské univerzitě a v roce 1971 se začal profesionálně věnovat divadlu. Jeho první významnější rolí byl Danny Zuco v londýnském zpracování muzikálu Pomáda. Na jevišti si vysloužil i divadelní cenu Theatre World Award - v roce 1980 za roli homosexuálního vězně v koncentračním táboře ve hře Bent.

Ve filmu debutoval Gere v polovině 70. let, kdy si zahrál mimo jiné i s Diane Keatonovu v dramatu Hledání pana Goodbara. Mezi hollywoodské hvězdy se vyšvihl snímkem Americký gigolo (1980) a romantickým dramatem Důstojník a gentleman (1982). Po kasovním trháku Pretty Woman (1990) s Julií Robertsovou se Gere jako první muž dostal i na titulní stránku prestižního módního časopisu Vogue, kde se objevil v listopadu 1992 po boku své první manželky (1991-1995) top modelky Cindy Crawfordové.

Dalajlámův přítel

Jako velký stoupenec a osobní přítel dalajlamy Gere často kritizuje Čínu za potlačování práv Tibeťanů. Například v roce 1993 se v tomto duchu vyslovil i v přímém přenosu předávání Oscarů, za což mu byl rok poté vstup na udílení těchto filmových cen zakázán, a loni kvůli Tibetu vyzval světovou veřejnost k bojkotu olympijských her v Pekingu. „Dokážu si představit, že jednoho dne bude čínský premiér nebo prezident Tibeťan,“ řekl Gere letos v březnu s tím, že před dvaceti lety si také nikdo nepomyslel, že USA budou mít černošského prezidenta.

Syn Jigme

Velmi úspěšný byl pro Gerea rok 2002, kdy hrál v Oscary ověnčeném muzikálu Chicago, za nějž dostal Zlatý glóbus. Týž rok v listopadu se Gere oženil s herečkou Carey Lowellovou (48), která mu již v únoru 2000 porodila syna, jenž dostal jméno Homer James (po dědečcích) a Jigme (tibetsky odvážný). „Homer je to nejkrásnější, co mě kdy potkalo. A po boku Carey jsem na jinou ženu nikdy ani nepomyslel,“ tvrdí Gere, který s manželkou vychovává i její dceru Hannah (19) z prvního manželství.