VyšeHrátky - chytré trávení volného času letos i 4teens

Praha – Dost ušišlané zábavě, dost červeným nosům a dost dětské zábavě přes kopírák! To hlásá už pošesté interaktivní festival pro rodiče s dětmi VyšeHrátky. Letošní ročník zahájí, stejně jako loni, bejbypankový koncert Kašpárka v rohlíku – v 16:30 před Starým purkrabstvím. Novinkou je scéna 4teens s workshopy a koncerty. Na Vyšehrad také přicestuje putovní dětské hřiště a celou parádu zakončí 6. září průvod.

Prostor vyšehradských kasemat po dobu festivalu ozvláštní výtvarné instalace Petra Nikla, Milana Caise, Ondřeje Smejkala a Jury Hradila nazvaná Světelná orchestřiště. Půjde o světelné nástroje, které používají při svých koncertně-divadelních performacích, na Vyšehradě ale budou přístupné pro hru všem návštěvníkům.

Toxique, Kašpárek, Zatracené děcko i Transtrabant

Reportáž Petry Schubertové (zdroj: ČT24)

Program pro náctileté – 4teens – začíná ve čtvrtek. Až do konce festivalu bude každý den tematicky zaměřený – čtvrtek bude ska´n´punk´n´rollový, pátek alternativní a sobota indierocková. Po odpoledních workshopech zahrají vpodvečer a večer kapely různých žánrů, speciálním hostem bude v pátek skupina Toxique.

O hudbu nebudou ošizeni ani menší návštěvníci. Zatímco Klára Vytisková bude koncertovat ve vyšehradské hospodě Na Hradbách, na louce před Starým purkrabstvím Mardoša, člen Tata Bojs a dýdžej Kašpárka v rohlíku, rozproudí přítomné hudebními kousky ze známých pohádek a dětských filmů.

Víkend bude patřit téměř celý původnímu projektu VyšeHrátek – putovnímu dětskému hřišti. Tématem tradiční divadelní bojovky budou letos české státní svátky. Návštěvníci hřiště se mohou těšit také třeba na pohádku o tatíčku Masarykovi v podání studentů DAMU, na Divadlo Mimotaurus s vánočním příběhem Zatracené děcko nebo na klasickou pohádku K. J. Erbena Živá voda v netradiční režii Janka Jirků.

S šestým ročníkem se VyšeHrátky rozloučí poslední den slavnostním odjezdem expedice Transtrabant Africa, která se již poněkolikáté vydá na cestu do daleké Afriky v klasickém trabantu. Po jejich odjezdu vyšehradskou bránou vstříc dobrodružství dojde na poslední tečku za festivalem – velký průvod přes Vyšehrad. Projekt VyšeHrátek ale pokračuje dalším programem po celý rok.