Picasso v Jihlavě!

Jihlava – Muzeum umění v německém městě Heidenheim zapůjčilo Jihlavě, svému partnerskému městu, padesát šest originálních prací španělského sochaře a malíře Pabla Picassa. Grafiky, kresby a dobové reprodukce plakátů, inspirované býčí arénou a bájnými minotaury, budou v České republice k vidění poprvé. Pod názvem Picasso v Jihlavě! si je v Domě Gustava Mahlera mohou návštěvníci prohlédnout od 9. září do 7. listopadu.

Základem ojedinělé sbírky Picassových grafických prací, kreseb a plakátů byla sbírka, kterou v roce 1981 věnoval heidenheimskému muzeu Christoph Czwiklitzer. Jeho sbírka je považována za nejúplnější svého druhu, zahrnuje téměř všechny plakáty, které umělec za svůj život vytvořil.

Do Jihlavy bude převezena jen část muzejní kolekce, půjde o nejcennější exponáty. Vznikaly od počátku 30. let minulého století do roku 1960. Mezi nimi bude například lept Minotaurus s pohárem v ruce a mladá žena z roku 1933, litografie z roku 1957 Malá korida či Býci na pastvě.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

„Tato výstava poprvé prezentuje nejlepší grafické listy s tématikou býčích zápasů v partnerském městě Jihlavě. Poskytuje reprezentativní představu o ústředním námětu rozsáhlého díla nejvýznamnějšího španělského výtvarníka minulého století,“ píší organizátoři výstavy na stránkách města Jihlavy.

Za výstavu zaplatí Jihlava milion korun, dalšího půl milionu přidalo ministerstvo kultury. Součástí této mimořádné akce bude také bohatý doprovodný program s komentovanými prohlídkami, lektorskými kurzy a výtvarnými dílnami. 25. a 26. září bude v Horáckém divadle hostovat pražské Divadlo Ungelt s představením Picasso v hlavních rolích s Vilmou Cibulkovou a Milanem Kňažkem.