Obrazová báseň: Rok 1989 očima fotografů

Praha – Význam a podobu historicky důležité zlomové doby, jakou listopad 1989 bezpochyby byl, připomíná od 3. září výstava v Křížové chodbě Staroměstské radnice. Rok 1989 očima fotografů je výstavní kolekcí tří set snímků 22 fotografů. Jde o rozměrnou obrazovou esej, dramatický příběh vyprávěný fotografiemi, píší pořadatelé projektu, kterými jsou společnost Czech Photo a Hlavní město Praha.

„Jsou to fotografie nejen událostí, ale i emocí,“ uvedla k výstavě kurátorka Daniela Mrázková. „Myslím, že jde o vyčerpávající příběh, a doufám, že bude působit především na ty, kterým je určena, a to mladé generaci,“ přeje si.

Kolekce je rozdělena do čtyř částí, které zachycují nejen listopadové události, ale i to, co jim předcházelo. První částí je Preludium – fotografie zachycující předehru ke konečnému zvratu. Tou byly demonstrace proti vstupu vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968. Očitými svědky událostí byli i fotografové, kteří tajně a za značného rizika pořídili dramatické snímky z demonstrací ve výroční den vzniku samostatného státu 28. října nebo výročí sebeupálení Jana Palacha.

Po Preludiu pokračuje výstava Německým exodem. Emotivně silné snímky, které dnes působí až surreálně, jsou dokumentem září a října 1989, kdy přes Prahu prchaly do SRN skupiny východoněmeckých turistů. Pražské ulice zaplavily opuštěné trabanty a na ulicích před velvyslanectvím SRN bivakovaly celé rodiny.

Počátkem roku 1989 byl v Československu ještě relativní klid, cesty k opětovnému sjednocení Evropy se ale už otvíraly. Třetí část kolekce návštěvníky zavede k berlínské zdi, symbolu opony mezi Východem a Západem, kterou lidé vzali útokem z obou německých stran.

Poslední část je věnována sametové revoluci. „Tehdy vyšli do ulic nejen fotoreportéři nebo fotodokumentaristié, ale i ti, co se věnovali krajině, portrétu, vysloveně estetizující fotografii. Všichni byli v ulicích, všichni fotografovali,“ prozradila něco o autorech fotografií listopadu 89 kurátorka výstavy Daniela Mrázková.

Výstava na Staroměstské radnici je doposud největší a nejobsáhlejší expozicí zachycující události roku 1989. Snímky například Radka Bagara, Jana Šilpocha, Jaroslava Kučery, Jana Šibocha nebo Josefa Ptáčka jsou v Křižíkově chodbě k vidění do 14. října.

  • Josef Koudelka: Invaze 68 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/372/37105.jpg
  • Listopad 1989 (foto: Jaroslav Kučera) autor: Jaroslav Kučera, zdroj: galerie.jaroslavkucera.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1089/108814.jpg