Šest večerů s dvanácti knihami vašeho srdce

Praha - Počínaje dnešním večerem bude Česká televize každou neděli po deváté hodině vysílat krátké dokumenty, které představí vždy dva tituly finálové dvanáctky ankety Kniha mého srdce. Na 17. října je pak nachystán zábavný pořad, v němž bude vyhlášena nejoblíbenější kniha českých čtenářů. Hlasovat pro svého knižního favorita mohou lidé do 30. září a také během finálového večera.

Během vyhlášení vítězné knihy budou diváci svědkem veselého i dramatického dialogu zastánců jednotlivých titulů. Mezi účinkující bude patřit Aneta Langerová, Gabriela Demeterová, Arnošt Lustig, Petr Šmolka nebo Pavel Medek. Literární zábavu okoření hudební vstupy a tradiční humor Jaroslava Duška. Chybět nebude ani soutěž o celou stovku knih pro milovníka dobré četby.

Informace o anketě, hlasování a také Knize na pokračování najdete zde.

TOP12 se představuje:

6. září
Malý princ. Básnická pohádka Antoina de Saint Exupéryho je o podobenstvích a hledání lásky, pochopení pravých hodnot života. Účinkují: Oldřich Kaiser, Jiří Lábus, Hana Vagnerová, režie: Štěpán Kačírek.
Osudy dobrého vojáka Švejka. Slavný humoristický román Jaroslava Haška s neméně proslulými ilustracemi Josefa Lady. Účinkují: Richard Hašek, Radko Pytlík, Tomáš Töpfer, režie: Zbyněk Fiala.

13. září
Děti z Bullerbynu. Příběhy a veselá dobrodružství autorky Astrid Lindgrenové s ilustracemi Heleny Zmatlíkové o Lise a jejích sourozencích a kamarádech z malé švédské vesničky – tak malé, že tam stojí jen tři domy plné veselých dětí. Účinkují: Markéta Štechová, Nikola Říhová, režie: Petr Nikolaev.
Harry Potter. Série příběhů o malém čarodějovi spisovatelky Joan K. Rowlingové vrátila k četbě nejen mladé čtenáře. Účinkují: Matyáš Valenta, Vladimír Medek, režie: Alena Činčerová.

20. září
Alchymista. Takřka pohádkové vyprávění Paula Coelha o cestě španělského pastýře za zakopaným pokladem. Účinkují: Jan Jiráň, režie: Petr Nikolaev.
Saturnin. Atmosféra první republiky, suchý a sarkastický anglický humor, smysl pro nadsázku, to jsou ingredience slavného románu Zdeňka Jirotky. Účinkují: Ondřej Havelka, Stanislav Komárek, Pavel Mandys, Hana Sýkorová, režie: Štěpán Kačírek.

27. září
Rychlé šípy. Klukovský bestseller Jaroslava Foglara o klubu pěti hochů, kteří prožívají různá dobrodružství v zapadlých uličkách starého města. Účinkují: Aleš Háma, Jindřich Hojer, Hynek Bočan, Václav Marhoul, Milan Lebeda, Zbyněk Marek, režie: Zbyněk Fiala.
Stmívání. Tajemství, napětí nebo dilema lásky a smrti, to vše přineslo popularitu spisovatelce Stephenii Meyerové. Účinkují: fanynky klubu Stmívání, Klára Jandová, režie: Alena Činčerová.

4. října
Egypťan Sinuhet. Mika Waltari v Egyptě nikdy nebyl, ale okouzlen dálkou a exotikou zasadil děj svého věhlasného románu právě do Egypta roku 1300 před naším letopočtem. Účinkují: Ivan Hlas, Markéta Hejkalová, režie: Petr Nikolaev.
Babička. Silně zidealizovaná hlavní postava románu Boženy Němcové, který nechybí v žádném seznamu povinné četby, se stala symbolem dobra a lásky, autorka ale vypráví i další – někdy idylické, ale i temné a tragické lidské osudy. Účinkují: děti ze ZŠ Miličín, Žofie Horáčková, režie: Olga Sommerová.

11. října
Pán prstenů. Příběh J. R. R. Tolkiena ze starobylého světa Středozemě, hobiti, elfové, kouzlo a tajemná moc prstenu si získali nadšené čtenářské příznivce. Účinkují: Michal Dlouhý, Petr Voltr, Jan Čeřovský, režie: Zbyněk Fiala.
Co život dal a vzal. Evergreen humoristické literatury, v němž Betty MacDonaldová dokázala přenést na čtenáře svou nezdolnou víru v člověka, který se nikdy nevzdává a činorodostí, elánem a dobrou náladou překonává všechny překážky. Účinkuje: Jana Štěpánková, režie: Alena Činčerová.