Česká filharmonie zahájila novou sezonu pod taktovkou nového dirigenta

Praha – V sobotu večer vstoupila Česká filharmonie (ČF) do sto čtrnácté sezony koncertem s podtitulem Pocta české hudbě. Dvořákovou síní Rudolfina zazněla díla tří českých velikánů – Antonína Dvořáka, Leoše Janáka a Bohuslava Martinů. Sobotní koncert uvedl do funkce nového šéfdirigenta orchestru Elijahu Inbala. Mezi diváky byl také ministr kultury Václav Riedlbauch, bývalý ředitel tohoto největšího českého symfonického tělesa.

Místo něho do ředitelského křesla usedl od července Vladimír Darjanin. Ještě před svým příchodem do čela ČF usiloval o změnu šéfdirigentského postu. Inbala totiž vybralo bývalé vedení v čele s Václavem Riedlbauchem. Nový šéfdirigent nepřistoupil ale ani na změnu smlouvy. „Domluvili jsme se, že bude pracovat daleko detailněji s orchestrem ČF a bude se snažit odstraňovat jeho slabiny,“ uvedl k jejich spolupráci Darjanin.

Třiasedmdesátiletý Inbal nastuduje v této sezoně s českými filharmoniky šest koncertních programů. Spolupracovat bude s orchestrem tři roky a má velké plány. „ČF je výborný soubor, hraje tu mnoho úžasných lidí a mají skvělý zvuk ve fantastické kvalitě. Ale i ty nejlepší orchestry mají vždy co zlepšovat. Potřebují denně od dirigenta dostávat intenzivní práci,“ domnívá se Inbal.

Filharmonie zahájila sezonu (zdroj: ČT24)

Filharmonii letos čekají dvě zahraniční turné – koncem října ve Velké Británii a Irsku a od poloviny listopadu v Japonsku. Darjanin zatím dokončuje analýzu hospodaření ČF a jejího mediálního obrazu. Na základě výsledku pak prozradí konkrétněji své plány s orchestrem. Některé nastínilo vedení už dříve. „Budeme samozřejmě dávat velký důraz na zajímavou dramaturgii. Naším hlavním cílem je přitáhnout nové publikum do Rudolfina, naplnit naše abonentní řady,“ zopakovala například manažerka orchestru Dana Wagnerová.

Dirigent Eliahu Inbal
Zdroj: www.festival.cz/Jiří Jansch