Mezi finalisty Man Bookerovy ceny je i kniha o vile Tugendhat

Londýn – V Londýně bylo vyhlášeno šest finalistů, kteří se budou ucházet o nejprestižnější ocenění pro anglicky píšící romanopisce – Man Bookerovu cenu. Z původně navržených třinácti knih uspěl mimo jiné i román spisovatele Simona Mawera The Glass Room (Skleněný pokoj), inspirovaný osudy vily Tugendhat. S napětím je vyhlášení vítěze 6. října očekáváno také kvůli Jihoafričanovi J. M. Coetzeemu, který by jako první autor v historii získal Man Bookerovu cenu potřetí.

Simon Mawer se při psaní románu The Glass Room inspiroval skutečnými osudy brněnské vily Tugendhat. Líčí příběh židovsko-křesťanského manželského páru Landauerových žijícího ve fiktivním Městě v předválečném Československu, který si nechá postavit modernistický dům, ale musí za pár let dům i zemi opustit před nacisty. Na Man Bookerovu cenu byl Mawer již nominován za román Mendel's Dwarf (Mendelův trpaslík).

„Všech šest spisovatelů je na vrcholu své formy. Přinášejí nám velké potěšení svými knihami a všichni z nás se těšíme, že si je přečteme ještě jednou před rozhodnutím o vítězi. Co víc si můžeme přát,“ uvedl k nominacím předseda výběrové komise James Naughtie.

Vedle Mawera a Coetzeeho, který byl nominován za knihu Summertime, k šestici finalistů patří také A. S. Byattová s historickým románem The Children's Book (Kniha pro děti). I pro ni jde už o druhou nominaci. „Nováčky“ jsou Adam Foulds (The Quickening Maze), Hilary Mantelová (Wolf Hall) a Sarah Watersová (The Little Stranger). Největší šance na vítězství dávali bookmakeři před vyhlášením Coetzeemu.