Muchův vnuk navrhl Praze další místa pro Slovanskou epopej

Praha – Vnuk Alfonse Muchy John předložil dnes zástupcům Prahy další možnosti, kde by mohl být vystaven cyklus obrazů Slovenská epopej. Muchovo rozměrné dílo je umístěno v současné době v zámku v Moravském Krumlově, Praha ho chce ale co nejdříve přemístit do Prahy. Uvažovalo se o přesunutí epopeje do areálu Výstaviště, Mucha dnes ale také zmínil Těšnov, Hradčany, Vítkov, Letnou nebo Karlín.

O variantách budou radní s potomkem slavného výtvarníka jednat opět v říjnu. Do té doby podle radního pro kulturu Milana Richtera město prověří, zda jsou Muchovy návrhy realizovatelné. Jasné je, že obrazy zatím nadále zůstanou v Moravském Krumlově, který je má od Prahy půjčená už téměř půl století.

Vystaveny jsou v renesančním zámku, který patří Inchebě, společnosti, které Praha pronajímá areál pražského Výstaviště. Do areálu by se také epopej měla podle Richterových plánů co nejdříve odstěhovat. Krumlovský starosta naopak usiluje o to, aby zůstala na dosavadním místě co nejdéle. Kvůli nejasnostem byl přesun dvaceti obřích pláten už několikrát odložen. Smlouva o výpůjčce platí do konce září.