Šestiletá výstava v Miláně představí po částech da Vinciho kresby

Milán – Vůbec poprvé je v Miláně k vidění první část sbírky kreseb renesančního umělce z takzvaného Atlantického kodexu. Uložen byl v milánské Ambroziánské knihovně. Výstavě přecházely speciální přípravy – byla rozpuštěna vosková vazba kodexu a jednotlivé listy od sebe odděleny. Pak se každý zvlášť vložil do speciální schránky z dvojitého plexiskla, ve které je stálá teplota a vlhkost.

„Vyndali jsme jednotlivé listy knih, zachovali jsme ale původní pořadí obrazů, tak jak je seřadil Pompeo Leoni,“ přiblížil chystání unikátní výstavy Pietro Marani, profesor dějin umění na Polytechnické univerzitě v Miláně. „Italský sochař Pompeo Leoni soubor Leonardových kreseb na konci 16. století sestavil,“ doplnil.

Leonardo svými kresbami zachytil technologie, které se v jeho době používaly. Atlantický kodex je tak jedinečnou encyklopedií renesančních znalostí a postupů. Vzácná sbírka má celkem dvanáct set stran a veřejnosti budou přestavovány postupně na 24 výstavách. Každá část bude otevřena tři měsíce, ukázat postupně všechny kresby tak potrvá nejméně šest let. První část unikátní výstavy například ukazuje kresby pevností, hradeb a vojenských kanonů.

V Miláně vystavují Atlantický kodex (zdroj: ČT24)