Sbohem Královskému sbohem Michaelu Jacksonovi

Vídeň – Fanoušci Michaela Jacksona, kteří se chystali na koncertní rozloučení s králem popu do Vídně, si mohou na 26. září naplánovat klidně něco jiného. Show u zámku Schönbrunn organizátoři dnes zrušili. Prý dočasně, uspořádat by ji chtěli v létě v Londýně. Praskání větve pod akcí s názvem Královské sbohem králi popu se začalo ozývat hlasitěji během posledního týdne, kdy svou účast nepotvrdila žádná z velkých hvězd a i ty menší ji postupně odvolávaly.

Finanční podporu dnes také odřeklo město Vídeň, které dříve přislíbilo na akci přispět 600 tisíci eury. „Můžeme jen doufat, že se na to brzo zapomene. O nějakém pozitivním přínosu pro město samozřejmě nemůže být ani řeč,“ komentoval neslavný konec velkolepé akce reportér rakouské tiskové agentury APA Gerald Machinger.

U vídeňského zámku Schönbrunn mělo podle původních plánů na pódiu ve tvaru koruny vystoupit okolo dvaceti umělců. Žádné hvězdy jako Madonna nebo U2, o jejichž účasti se spekulovalo, se ale na seznamu neobjevily. Včera začali své vystoupení odříkat i ti, kteří svou účast už potvrdili. Například Mary J. Bligeová kvůli jiným pracovním závazkům nebo Chris Brown, který by kvůli pětileté podmínce za napadení své bývalé přítelkyně Rihanny potřeboval pro cestu do ciziny nejspíš soudní povolení.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Navíc se objevily i informace, že s akcí nesouhlasí ani část Jacksonovy rodiny. „Spousta věcí, které slyším v médiích, mě velmi rozrušuje. Nechci tomu věnovat pozornost, jsou to smyšlenky,“ uvedl ke zvěstem bratr Michaela Jacksona Jarmaine, hlavní organizátor show, která by měla být jedinou oficiální rozlučkovou akcí se zesnulým zpěvákem.

Důvody zrušení koncertu jsou podle slov producenta Georga Kindela organizační: „Rozhodli jsme se změnit místo a dobu konání této akce, abychom měli více času zajistit účast všech umělců, kteří na ní touží vystoupit.“

Na koncert, který rakouská média označovala kvůli chaotické organizaci za frašku, se prý prodala už polovina vstupenek z celkem 65 tisíc. Nejlevnější stála v přepočtu přibližně 1600 korun, nejdražší více než třináct tisíc. Organizátoři slibují, že peníze za lístky vrátí.

Objevily se ale už i náznaky problémů s náhradním termínem. Organizátoři zjevně chtěli oznámit přesné datum i místo konání, z nějakého důvodu je ale před tiskovou konferencí museli přelepit.