FEMAD přijímá odmítnuté

Poděbrady – Festival mladého amatérského divadla - FEMAD, kterému se pro jeho povahu přezdívá Salon odmítnutých, zahájil v Poděbradech 38. ročník. Na přehlídce jsou pravidelně k vidění soubory, kterým se nepodařilo probojovat na Jiráskův Hronov. Na prknech poděbradského divadla se do neděle představí osm ochotnických spolků z Čech i z Moravy.

Jako první na scénu nastoupili divadelníci ze souboru Právě začínáme z Horních Počernic. Nejmladšímu členovi je 11, nejstaršímu 87 let. Režisér a zároveň představitel hlavní role Michal Pavarči oceňuje zdejší obecenstvo: „Diváci jsou skvělí, je to festivalové publikum a to je vždycky dobré,“ podotýká.

Dále do POděbrad přijely soubory Rádobydivadlo Klapý, Divadelní klub Jirásek Česká Lípa, NaKop TyjátrJihlava, Divadlo Naboso Boskovice, Divadlo bez střechy Vyškov, Turnovskédivadelní studio a Amadis Brno. Jako host se představí Divadlo Na hambálkuze slovenských Malacek a závěr přehlídky bude patřit skupině 3+1,kterou založili lektoři posuzující soutěžní vystoupení.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

První ročník FEMADu se konal už v roce 1972, tehdy se na něm realizovaly soubory, které se na Jiráskův Hronov nedostaly z ideologických důvodů. Dnes je přehlídkou těch souborů, které skončí těsně pod čarou a na soutěž do Hronova už se nevejdou. „U nás jim dáváme druhou šanci,“ říká ředitel přehlídky Ladislav Langr.

Pro festival je charakteristická jiná nálada než pro soutěžní přehlídky. „Je tady naprosto uvolněná atmosféra, nikdo se nebojí, nikdo nemá trému,“ potvrzuje ředitelka Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu Lenka Lázňovská. Na festivalu není oficiální porota, soubory se hodnotí samy navzájem při závěrečném veřejném hlasování.