Za dveřmi je divadlo

Praha – Za dveře klasického divadelního prostoru zavede diváky první ročník festivalu outdoorového divadla. Tento žánr spojuje divadelní dění s děním na ulici a snaží se publiku dopřát interaktivní zážitek. Hlavním centrem festivalu s názvem, jež nenechá nikoho na pochybách – Za dveřmi, je Thámova industriální hala v Karlíně. Hrát se bude ale i venku, například včera program přehlídky zahájil maďarský soubor Hol-Tér inscenací Žirafy v parku na Parukářce.

K outodoorovým divadlům u nás patří například Divadlo Continuo nebo Teatr Novogo Fronta, scény, jejichž jména nejsou zcela neznámá, nicméně jde stále o žánr na divadelním okraji. Festival Za dveřmi inspirovaly obdobné zahraniční přehlídky. Chce divákům ukázat, že pouliční divadlo zdaleka neznamená jen představení s vysokými chůdami, kašpárky, fireshow, případně průvodem.

„Inscenace outdoorového divadla mluví o současných vážných tématech, stejných tématech jako v klasických kamenných divadlech, ale jiným způsobem a metodami. Využívají se velikánské loutky, živý oheň a jiné věci, které v klasické divadelní budově nejsou běžné, jako třeba jezdící automobily,“ přibližuje organizátor festivalu Jakub Vedral, co mohou návštěvníci očekávat.

Většina představení se bude hrát pod střechou karlínské industriální haly v Thámově ulici. Doslova za dveře se ale lidé mohou přijít podívat na dva české soubory - Divadlo Kvelb, které chystá Invazi na náměstí Jiřího z Poděbrad, a na potulné loutkové divadlo Já to jsem, jež v zahradě ČRo Regina prozradí něco o Královské moudrosti. V rozhlasové zahradě se budou odpoledne konat také worskhopy.

V karlínské hale je dnes večer na programu Divadlo Continuo. "Uvedeme inscenaci s názvem Finis Terrae neboli Konec světa. Je inspirovaná místem v západní části Španělska, mysem Finisterre, který byl po dlouhá staletí vnímán jako konec tehdejšího známého světa," prozradil umělecký ředitel Continua Pavel Štourač.

Za zahraničních souborů se představí nejspíše neznámější soubor outdoorového divadla v Evropě polský Teatr Biuro Podróży s hrou Macbeth: Kdo je ten člověk od krve?. Po Shakespearovi sáhlo i slovenské Túlavé divadlo ve hře Hamlet aneb Nález lebky. Z Ukrajiny pak do Karlína přijel soubor Teatr Voskresinnia.

PROGRAM
(všechna představení v industriální hale začínají ve 20:30)

14. 9.

  • Divadlo Kvelb (CZ) – Invaze (nám. Jiřího z Poděbrad; 16:00; vstup volný)
  • Divadlo Continuo (CZ) – Finis Terrae (Thámova hala)

15. 9.

  • Teatr Novogo Fronta (CZ/RU) – Doppelgänger (Thámova hala)

16. 9.

  • Teatr Biuro Podrozy (PL) – Macbeth: Kdo je ten člověk od krve? (Thámova hala)

17. 9.

  • Já to jsem (CZ) – Královská moudrost (zahrada ČRo Regina; 15:00; vstup volný)
  • Workshopy (zahrada ČRo Regina, 16:00; vstup volný)
  • Túlavé divadlo (SK) – Hamlet aneb Nález lebky (Thámova hala

18. 9.

  • Décalages (CZ/FR) – TaBalada (Thámova hala)
  • Teatr Voskresinnia (UA) – Jób (Thámova hala)
  • Teatr Biuro Podróży: Macbeth zdroj: Teatr Biuro Podróży http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1109/110898.jpg
  • Túlavé divadlo: Hamlet aneb Nález lebky zdroj: www.tulavedivadlo.sk http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1109/110899.jpg
  • Teatr Novogo Fronta zdroj: ww.tnf.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1109/110896.jpg