Vzácné svazky ve Filozofickém sále vystřídali restaurátoři

Praha - Rekonstrukcí parketových kazet a mobiliáře začala druhá etapa obnovy Filozofického sálu pražské Strahovské knihovny. Odborníci odstraní ze skříní na knihy, polic a výzdoby bočních stěn všechny nánosy, vybavení zakonzervují a jeho povrch uvedou do původní historické podoby. Práce se uskuteční za plného návštěvnického provozu, novou podobu by měl sál získat do konce příštího roku.

Strahovskou knihovnu tvoří dva nejdůležitější sály - Teologický a Filozofický. Teologický prošel rekonstrukcí už v roce 1994. Ten větší, Filozofický, se dočkal až teď. „Restaurování bude zahájeno průzkumem, který určí složení barev, bude prováděno nasvětlování UVA a UVB lampami, aby se zjistilo, jaké přemalby se tam vyskytují,“ vysvětluje ředitel provádějící firmy Zdeněk Fučík.

Specialisté chtějí restaurovat 500 metrů čtverečních nástropní malby, 400 metrů čtverečních parketové podlahy a 900 metrů čtverečních knihovních skříní. Na stropní výmalbě bude pracovat šest restaurátorů ve výšce 14 metrů. Čeká je odstranění nevhodných přemaleb, které vznikly v 50. letech 20. století.

Reportáž Zuzany Hálové (zdroj: ČT24)

Aby restaurátorské práce nepoškodily interiér sálu, museli pracovníci knihovny přestěhovat všech zhruba 43 tisíc knih. Speciálně pro ně vznikly kovové boxy, ve kterých budou knihy po celou dobu uloženy. „Je tam spousta zajímavých knížek - matematické spisy Keplerovy, astronomická díla Koperníkova, mnoho geografických atlasů nebo katalog Louveru z doby Napoleona, který patří mezi nejcennější knihy,“ říká ředitel Strahovské knihovny Evermod Gejza Šidlovský.

Odstranit se musela i původní parketová podlaha. Tu tvoří 556 kusů kazet a podkladová vrstva z pilin. I ty projdou rukama restaurátorů. „Piliny odvezeme, včetně třísek, zaplinujeme a složení bude stejné, až se sem podlaha bude dávat,“ vysvětluje Zdeněk Fučík.

Filozofický sál nechal v poslední čtvrtině 18. století vybudovat pro četné přírůstky knihovny opat Václav Mayer. Sál vybudoval naturalizovaný italský architekt Jan Ignácio Palliardi. Interiér byl instalován v letech 1794 až 1797. Monumentální nástropní malbu vytvořil vídeňský malíř Franz Anton Maulbertsch. Vytvořil tam fresku nazvanou Duchovní vývoj lidstva. „70letý pán na ní pracoval asi 6 měsíců s jedním pomocníkem,“ upozorňuje Evermod Gejza Šidlovský. Od svého dokončení v 18. století nebyl sál nikdy komplexně restaurován.

Nynější restaurátorské práce budou stát zhruba 50 milionů korun a jsou součástí celkové obnovy Strahovské knihovny. Navazují na opravy střech nad Filozofickým a Teologickým sálem. V budoucnu se plánuje rekonstrukce původních skříní, výstavba nového vstupu do knihovny a nového protipožárního systému, výtahu a sociálního zázemí.