Parky na Moravě se otevírají sochám

Ostrava - Více než tři desítky soch představují sochařské parky, které se otevřely veřejnosti hned na několika místech v Moravskoslezském kraji. Kamenná díla pocházejí ze čtyř ročníků mezinárodního sympozia na Landeku. Mezi jejich autory patří umělci ze všech koutů světa. Dílo Sny malého prasátka Novozélanďana Donalda Buglasse mají návštěvníci areálu Hornického muzea Landek v Ostravě Petřkovicích za jedno z nejoblíbenějších. Socha z maletínského pískovce je součástí expozice jednoho ze sedmi sochařských parků.

„V parcích jsou instalovány skulptury od umělců z celého světa včetně sochařů z Japonska, Nového Zélandu nebo Mexika, zastoupeno je i Slovensko, Maďarsko, Polsko, Německo, Švédsko a také Česká republika,“ informoval iniciátor parků, organizátor sympozia na Landeku Martin Kuchař.

„Musím říct, že úroveň je dobrá až velmi dobrá, včetně zasazení děl do krajiny nebo architektonického prostoru,“ konstatoval galerista Milan Weber. 

Reportáž Kristiny Staškivové (zdroj: ČT24)

„Nejvíce soch je umístěno v Hornickém muzeu na Landeku a druhé nejzajímavější místo je park v Horním dvoře v Těrlicku Hradišti,“ upozornil Kuchař. Sochařské parky v Česku jsou přitom spíš výjimkou. Těch významnějších je zhruba pět. „Divák může porovnávat jednotlivé sochy a kromě estetického zážitku to vede i ke kultivaci krajiny, navíc je to příležitost pro současné umělce projevit se ve větším měřítku,“ podtrhl význam sochařských parků Weber.

Další kamenná díla by měla přibýt v sochařských parcích už za rok. V srpnu se totiž bude konat 5. ročník mezinárodního sympozia na Landeku.

  • Sochařské parky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1116/111543.jpg
  • Sochařské parky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1116/111542.jpg