33 herců tančí a bojuje v eposu z dávných dob

Praha - Slavný staroindický epos Mahábhárata ožil na jevišti Divadla ABC. Exotickou show plnou výtvarných efektů a bojových scén režíruje Ondřej Zajíc a účinkuje v ní třiatřicet herců - téměř celý soubor Městských divadel pražských. Inscenace vychází z předlohy světoznámého scenáristy Jeana-Clauda Carriera, kterou připravil pro potřeby slavného režiséra Petera Brooka. Na pražských prknech ale netrvá deset hodin, jde o klasickou celovečerní hru.

Několik tisíc let starý epos líčí souboj dvou znepřátelených rodů - Pánduovců a Kuruovců. Příbuzenský svár o vládu nad světem se i přes zásahy božského Kršny nepodaří vyřešit a začíná válka, kde kromě zbraní vládnou i kouzla a magie. „Je tam plno silných vztahů, ti lidé se mají rádi, ale skončí strašně. Musejí se zmasakrovat, aby z toho chaosu mohlo něco vyvstat,“ říká režisér Ondřej Zajíc. 

„Text jsme zhruba tři čtvrtě roku seškrtávali, stejnou dobu se setkával přípravný tým a choreografie bojových scén vyplnily zhruba čtvrtinu všech zkoušek,“ dodává režisér. Rozsáhlé dílo, které vznikalo 1000 let, je rozsáhlejší než korán a bible dohromady. „Zvolili jsme zkrácenou verzi, diváci se nemusí bát, že tu budou sedět několik dní,“ říká dramaturgyně Věra Mašková.

Reportáž Martiny Čurdové, rozhovor s tvůrci (zdroj: ČT24)

Autorství Mahábháraty je připisováno mudrci Vjásovi. Uváděná data vzniku se liší, moderní datování uvádí 6.-4. století před Kristem. Jde o druhou nejdelší báseň na světě složenou z 18 knih a 110 tisíců veršů. Její název vznikl ze dvou sanskrtských slov mahá (velký) a bhárata (pojmenování Indie odvozené od starobylého krále Bharaty).

Bojové scény vznikly ve spolupráci s mistrem ČR v bojovém umění wu-šu Petrem Horníčkem, pohybové kreace vytvořila choreografka Lenka Vágnerová. Na jevišti se objeví například Jan Vlasák, Zuzana Kajnarová, Roman Říčař, Jaromír Nosek, Lukáš Jurek, Oldřich Vízner, Vladimír Čech, Veronika Gajerová, Jitka Smutná, Aleš Procházka a Luba Skořepová.