Balkánská hudba rozhoupala Staroměstské náměstí

Praha – V rytmu balkánské, řecké, romské i turecké hudby se ve čtvrtek večer pohupovalo na Staroměstském náměstí několik tisíc lidí. Češi, obyvatelé bývalé Jugoslávie i náhodní turisté si vychutnali koncert balkánského skladatele a hudebníka Gorana Bregoviče, kterého doprovázel Svatební a pohřební orchestr.

Největší ohlas vyvolaly balkánské písně. Bregović svým krajanům i ostatním posluchačům zahrál své zcela nové skladby z alba Alkohol i starší věci – výběr z opery Karmen s happyendem a také hudbu, kterou složil pro filmy Emira Kusturici a která ho proslavila i mimo Balkán.

Koncert s názvem Slovanský Jih přátelům českým uspořádalo sdružení Lastavica, jejímž cílem je podpora a šíření kultury zemí jihovýchodní Evropy v České republice. „Chceme poděkovat za to, že jste nás přijali mezi sebe,“ řekl za občany bývalé Jugoslávie, kteří u nás žijí, při včerejším koncertě publiku Edib Jaganjac z tohoto sdružení.

Bregović nekoncertoval v Česku poprvé ani naposledy. V době vánočních svátků tu uvedl první „cikánskou“ operu inspirovanou Bizetovou Carmen, příští rok zřejmě vystoupí na filmovém festivalu v Karlových Varech.