Tipy na víkend: Dny s a bez…

Praha – Víkend je především ve znamení všelijakých „Dnů…“. Otevřených dveří, například na rekonstruovaném Karlově mostě, evropského dědictví, duševního zdraví a také bez aut. Pro hrnec smíchu mohou lidé zajet do Nového města nad Metují, za lesní zvěří do Kunratického lesa a za knedlíky ovocnými i houskovými do Chebu, kde se koná První knedlíkový den. Chystá se také trochu divadla a hudby v rámci zábavních odpolední a Karel Gott, který koncertuje v New Yorku.

Projít se po staveništích na opravovaném Karlově mostě mohou lidé dvě zářijové soboty (19. a 26. září, vždy od 9:00 do 15:00). Každý návštěvník dostane od stavitele jako dárek malý kvádřík z kamene, který kameníci používají na opravu zábradlí mostu. V neděli 20. září končí Dny evropského dědictví, zpřístupněno bude o víkendu například 17 památek v Prachaticích a hrad Grabštejn na Liberecku rozšíří prohlídkovou trasu. V Liberci pořádá v sobotu i v neděli Dny otevřených dveří také rekonstruovaný kostel sv. Bonifáce, zakončeny budou dobročinným koncertem.

Naopak dveře - automobilům - zavírá pouliční slavnost, která se 20. září koná v Praze v ulicích mezi náměstím Míru a I. P. Pavlova. Akce iniciativy Auto*Mat Zažít město jinak přetvoří alespoň na den Prahu na místo příjemnější pro život - na ulicích vyrostou improvizovaná pódia nebo kavárny.

Hudba zazní i na jiných místech v republice a bude skutečně rozmanitá. V pražském Komunitním centru sv. Prokopa se koná odpoledne Mezinárodní festival afroamerických spirituálů Spiritual Fest, do Písku se zas sjedou desítky mysliveckých trubačů na koncert lovecké hudby.

Koncerty, divadlo a výtvarné dílny propojuje zábavní akce pro děti Pohádková Zahrada Kinských – Buchty a loutky dětem. Zábavní odpoledne doprovodí i zahájení 31. ročníku festivalu české filmové a televizní komedie Novoměstský hrnec smíchu. V pražském Paláci Akropolis začíná festival současného fyzického divadla a multižánrových projektů Nultý bod. Všechny tyto akce se konají v sobotu, v neděli se můžete přidat ke krojovanému průvodu, který v deset hodin vyjde z Martinického paláce.

Druhý víkendový den se můžete vydat Po stopách lesní zvěře v Kunratickém lese na akci pořádané Střediskem ekologické výchovy Lesů hl. m. Prahy nebo si za trochou exotiky zajet do Ostrova na Karlovarsku, kde se v letohrádku zámecké zahrady chystá komentovaná prohlídka sbírky japonských exlibris.

Víkendový program myslí i na duševní zdraví – v sobotu ve 13:00 začíná na Petříně happening s názvem Když to s tebou jde do kopce v rámci celorepublikové osvětové kampaně Týdny duševního zdraví. Zahrají kapely LeKapr, Triryby a Saša Kirilov a happening zakončí Lidové spontánní divadlo.