Sophia Lorenová - živelná i tajemná, temperamentní i křehká

Řím/Praha - Filmové hrdinky v podání italské herečky Sophie Lorenové, která se narodila 20. září 1934, se nesmazatelně zapsaly do srdcí snad všech. Muži ji milují, ženy obdivují. Ve stovce rolí, z nichž některé se řadí ke zlatému fondu evropské kinematografie, dokázala herečka vyjádřit stejně dobře postavy tragické i komické, urozené i prostého původu, vzdělané i negramotné, všechny však zvládala s přirozeností a šarmem zcela okouzlujícím. Je držitelkou řady cen, včetně dvou Oscarů - jednoho za filmové ztvárnění románu Alberta Moravii Horalka (1962) a druhého za celoživotní dílo (1991).

Lorenová se narodila jako Sofia Villani Scicolone 20. září 1934. Vyrůstala jako nemanželské dítě v městečku Pozzuoli u Neapole. Asi v šestnácti letech začala vystupovat jako statistka v římských ateliérech, živila se i jako manekýnka a interpretka populárních fotorománů. V roce 1950 se zúčastnila soutěže krásy Miss Italia, v níž sice nevyhrála, ale v porotě seděl filmový producent Carlo Ponti.

„Když jsem Sophii uviděl poprvé, byl jsem fascinovaný víc tím, co vyzařovala, než tím, jak vypadala,“ vzpomněl Ponti, který se o pár let později stal jejím životním partnerem. Poprvé se vzali v roce 1957, ale katolická církev v Itálii Pontiho rozvod z Mexika neuznala, takže sňatek byl později anulován. Všichni tři (včetně Pontiho první manželky) proto přijali francouzské občanství a v roce 1966 se Lorenová a Ponti vzali znovu, ve francouzském Sevres. Mají spolu dva syny, Carlo (40) je uznávaný dirigent a Edoardo (36) je herec a režisér.

Pod režijním vedením Vittoria De Siky hrála poprvé v roce 1954. Spolu s Marcellem Mastroiannim vytvořili nezapomenutelnou dvojici mimo jiné v komediích Včera, dnes a zítra a Manželství po italsku nebo v dramatech Slunečnice či Zvláštní den. Naposledy se spolu před kamerou sešli v roce 1994 v groteskním podobenství ze světa módy Pret-a-Porter.

Již v 50. letech natočila Lorenová několik filmů i v Hollywoodu, kde se objevila po boku hvězd jako byli Cary Grant, Frank Sinatra, Anthony Quinn, Clark Gable či Gregory Peck. V roce 1967 hrála i pod režijním vedením Charlese Chaplina ve snímku Hraběnka z Hongkongu. Od 80. let Lorenová zvolnila natáčecí tempo a kromě filmu se věnuje i charitě, píše kuchařky.

Vydáno pod