Zkontrolujte opravy Karlova mostu

Praha – Po dvě zářijové soboty, dnes a 26. září, bude staveniště Karlova mostu otevřeno všem zájemcům, kteří se chtějí podívat, jak opravy na jedné z nejznámějších pražských památek pokračují. Podobný den otevřených dveří se pořádal i loni. Návštěvníci si staveniště mohou prohlédnout vždy od devíti do tří hodin. Jako dárek na památku dostanou od stavitelů malý kvádřík z kamene, který kameníci používají na opravu zábradlí mostu.

Ze zhruba čtyř tisíc kamenů, které zábradlí tvoří, se jich mění asi patnáct set. Podle hlavního stavbyvedoucího Zdeňka Bataly je přibližně dvacet procent kamenů z karbonské arkóny, což je pravděpodobně původní materiál zábradlí. Většinou jsou ale kameny přezděné.

Na mostě se opravuje také takzvaná mostovka, tedy část, po které se chodí. Pod dlažbu se dává hydroizolace, aby do mostu nezatékala dešťová voda, přičemž se nejprve musejí odstranit všechny dosavadní vrsty.

S opravami Karlova mostu se začalo v roce 2007. Dělníci odkryli během rekonstrukce i několik zajímavostí, například, že se při stavbě mostu požívala vajíčka a také mech, který zřejmě sloužil k odpružení i rozložení váhy.

Mech pod dvěma mlýnskými kameny objevili potápěči, pod oblouky mostu se potápěli několikrát. Našli také torzo barokní vázy, která byla součástí sousoší svatého Antonína Paduánského, a mapovali pilíře románského Juditina mostu, prvního pražského kamenného mostu, jenž v roce 1342 zničila povodeň. 

Postupy při rekonstrukci Karlova mostu kritizovala památková inspekce ministerstva kultury, podle které práce výrazně narušily autenticitu této národní památky. Magistrát, který opravu zadal, ale s obviněními nesouhlasí. Za podle něj drobná provinění udělil památkový odbor Praze, tedy v podstatě sám sobě, pokutu 54 tisíc korun.