Hudební podzim - struny i vlny

Praha – Dva festivaly zpříjemňují podzim hudbou – jeden už zaběhnutý a jeden nový. Zážitek z objevování prostřednictvím staré i klasické hudby, jazzu a mixu hudebních žánrů přináší 14. ročník festivalu Struny podzimu (22. 9. – 20. 11), který dnes zahájí koncert Ivy Bittové. Rozhlasový podzim, jenž nahradil zkrachovalý Pražský podzim, představuje evropské rozhlasové orchestry i renomované sólisty a dirigenty (od 11. do 30. září). Celkem se v jeho rámci uskuteční pět koncertů, třetí z nich dnes večer v Dvořákově síni Rudolfina.

Rozhlasové orchestry nejen v rozhlase

Rudolfinum rozezní dnes Symfonický orchestr Maďarského rozhlasu. Pod taktovkou dirigenta Stephena D'Agostina zahraje Tance z Galanty od Zoltána Kodályho, Koncert pro klavír a orchestr č. 2 A dur Ference Liszta a Symfonii č. 4 G dur se sopránovým sólem Gustava Mahlera. Poslechnout si dnešní koncert lze, stejně jako ostatní, také v přímém přenosu na stanici Český rozhlas 3 – Vltava.

Pořadatelé doufají, že si festival najde své posluchače. Dramaturgie prvního ročníku prý pamatuje na ty, kteří hledají nové obzory, i na osvědčené hodnoty. Přehlídku rozhlasových orchestrů otevřel 11. září Symfonický orchestr Středoněmeckého rozhlasu z Lipska a pokračovala domácím orchestrem Českého rozhlasu, který zahraje ještě 30. září. Po maďarských symfonicích potěší publikum v Rudolfinu Komorní filharmonie Holandského rozhlasu, o jejíž koncert je mezi příznivci vážné hudby největší zájem. 

„Důraz klademe na 'rozhlasovost' celé akce. Nás zajímá, že to nebude koncert jenom pro tisícovku lidí v sále, ale ten zážitek zprostředkujeme dalším zhruba 80 tisícům posluchačů Českého rozhlasu 3 - Vltava,“ uvedla ředitelka vydavatelství Radioservis Kateřina Konopásková. ČRo všechny koncerty natáčí a vysílá živě i v záznamu. Slyšet je mohou také posluchači jinde v Evropě díky spolupráci rozhlasu s veřejnoprávními kolegy v rámci Evropské vysílací unie EBU.

Druhý ročník Rozhlasového podzimu se uskuteční od 2. do 24. října 2010. Pořadatelé by rádi v budoucnu rozšířili pozvaná rozhlasová tělesa i o jazzové big gandy, sbory nebo folklorní uskupení.

Struny podzimu přinášejí zážitek z objevování

Festival Struny podzimu přinese po dobu devíti podzimních týdnů deset koncertů z nejrůznějších hudebních světů. Struny zahájí dnes ve Stavovském divadle premiérový retrospektivní program Ivy Bittové, kterou doprovodí Pražská komorní filharmonie v čele s dirigentem Jakubem Hrůšou. Publikum se také může těšit na řadu hostů – Vladimíra Václavka, Jaromíra Honzáka nebo Davida Dorůžku.

Zazní známé skladby, jako Morning Song či Elida, hebrejská melodie Kaddish Maurice Ravela, chybět nebude ani árie z Mozartovy opery Don Giovanni. Na přípravách programu zahajovacího večera se společně s Ivou Bittovou podílel i hudebník a producent Petr Ostrouchov a jazzová pianistka Beata Hlavenková, kteří se ujali aranžmá.

Na Struny podzimu zabrnká také hudební performance německého skladatele Heinera Goebbelse Černé na bílém (29. a 30. září). Uvedena bude pod režijním vedením tandemu SKUTR. 28. září proběhne v Divadle Disk navíc seminář pod Goebbelsovým vedením. Doprovodný program připravili organizátoři také ke koncertu Zvuky domova (Heimatkllänge), k němuž bude v kině Světozor promítán stejnojmenný dokument (24. září). Jeho protagonisté vystoupí naživo 8. října v Českém muzeu hudby.

Z dalšího festivalového programu stojí jistě za zmínku koncert jazzmana a hráče na elektrické varhany Ondřeje Pivce v holešovické La Fabrice (15. října) nebo koncert s názvem 415 versus 442!, který nabídne konfrontaci „autentické“ a „moderní“ interpretace hudby. Předposlední koncert 15. listopadu ve Stavovském divadle se odehraje v živých argentinských rytmech kapely Astillero Tango. Závěrečný koncert bude patřit 20. listopadu italskému skladateli a pianistovi Ludovicu Einadimu.