AniFest se ozývá

České Budějovice - Padesát pásem krátkých filmů, řadu celovečerních snímků pro děti i dospělé a školičky animace nabízejí Ozvěny AniFestu, největšího středoevropského festivalu animovaných filmů pro děti a dospělé. Ozvěny dnes začaly v Českých Budějovicích a v příštích dnech se přesunou do Tábora, Písku a počátkem října pak do Prahy. Samotný festival se příští rok uskuteční od 18. do 23. května.

Podzimní ozvěny nejsou soutěžní přehlídkou, program je zaměřen na běžného diváka. „Rozhodli jsme se udělat ´frontální útok´, abychom animaci více zpropagovali,“ říká mluvčí festivalu Magdalena Šebestová.

Součástí ozvěn jsou i školičky animace. Děti, které podle organizátorů, vyrostly na animovaných snímcích, tady tvoří vlastní krátké filmy - třeba svébytnou českou verzi filmu Pretty Woman. Zatímco denní program je určen spíše dětem, celovečerní animované filmy jsou atraktivní hlavně pro dospělé. Vstupné má být v Praze symbolické, na jihu Čech jsou projekce zdarma.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Začátek ozvěn provázelo i jednání o přesunu mezinárodního soutěžního festivalu z Třeboně do Teplic. Ke stěhování ale pravděpodobně nedoje. „Dohodli jsme se, že AniFest by měl zůstat v Třeboni,“ řekl po jednání spoluorganizátor festivalu Jaromír Hník. „Město dlouhodobě deklaruje vůli, aby v Třeboni AniFest zůstal,“ doplnil starosta Třeboně Jan Váňa (ODS).

Dětská animace
Zdroj: ČT24