Festival v Ostravě se zaměří na tvorbu filmových kameramanů

Praha - První ročník mezinárodní filmové přehlídky specializované na kameramanskou tvorbu, která pod názvem Ostrava Kamera Oko proběhne od 25. září do 4. října, začne odhalením pamětní desky světově proslulému britskému režisérovi a producentovi českého původu Karlovi Reiszovi. Reisz prožil své dětství právě v Ostravě a do Velké Británie se dostal jako jedno z dětí, které před holocaustem zachránil sir Nicholas Winton. Pamětní deska bude odhalena na jednom z domů nedaleko centrálního Masarykova náměstí, kde Reisz vyrůstal. Jejím autorem je výtvarník Marek Pražák. Reisz byl navíc zakladatelem, režisérem a producentem hnutí Free Cinema, které dalo základ francouzské i české nové vlně.

„Skutečně jsem byl potěšen, že umění mého bratra bylo zde takto vzpomenuto a doceněno. Odhalení desky je pro rodinu moc důležitá věc. Děkuji Ostravě a všem zúčastněným, že to pro něho udělali,“ řekl dojatý Pavel Reisz, režisérův bratr, který na slavnostní odhalení desky do Ostravy přicestoval z Londýna.

Karel Reisz je autorem filmů V sobotu večer, v neděli ráno, který byl oceněn cenou BAFTA jako nejlepší britský film, snímku Psí vojáci s Nickem Noltem nebo Francouzova milenka s Meryl Streepovou a Jeremy Ironsem. Věnoval se také filmové kritice a teorii a napsal mimo jiné knihu Umění filmového střihu. Festival Ostrava Kamera Oko uvede jeho krátký film Maminka to nedovolí, dále slavný film Ten sportovní život Tonyho Richardsona, který Reisz produkoval, a také dokumentární snímek Matěje Mináče Síla lidskosti: Nicholas Winton, který získal prestižní cenu Emmy.

Pavel Reisz v rozhovoru před odkrytím pamětní desky (zdroj: ČT24)

Přehlídka Ostrava Kamera Oko je součástí kandidatury Ostravy na titul Evropské hlavní město kultury 2015. Během deseti dnů představí mimo jiné i filmovou tvorbu spojenou s tímto městem. Divácky atraktivní mezinárodní sekce představí vizuálně zajímavá zahraniční i česká filmová díla. Půjde o jedenáct titulů, z nichž z těch domácích to bude snímek Tomáše Vorla Ulovit miliardáře a Morávkův film Hrubeš a Mareš Reloaded. V české premiéře se objeví čínský film Jalainur. V distribuční předpremiéře budou uvedeny například norský snímek Na sever, americký thriller Bílá smrt, na festivalech ceněný britsko-irský film Hlad režiséra Steva McQueena a severský horor Ať vejde ten pravý.

Jako zvláštní událost bude uveden film Nikdy v neděli z roku 1960, který je poctou řecké herečce, zpěvačce a političce Melině Mercouriové, zakladatelce projektu Evropské hlavní město kultury.

V rámci programu věnovanému kameramanské tvorbě se uskuteční národní soutěž krátkých studentských filmů o nejlepší kameru. Z přihlášených téměř padesáti filmů studentů českých filmových škol bylo vybráno sedm snímků.

Průřezová přehlídka české kameramanské školy představí snímky Václava Vícha, Otto Hellera, Jaroslava Kučery, Miroslava Ondříčka, Ivana Šlapety, Jaromíra Šofra, Stanislava Miloty a Františka Uldricha. Uskuteční se i výběrová retrospektiva ostravské rodačky Věry Chytilové, která je dramaturgicky postavena na její spolupráci s kameramany - manželem Jaroslavem Kučerou a synem Štěpánem Kučerou.

  • Karel Reisz zdroj: Ostrava Kamera Oko http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1138/113712.jpg
  • Melina Mercouriová zdroj: Ostrava Kamera Oko http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1138/113708.jpg