Opening otevřelo MuMo, nové muzeum na starém místě

Praha - Nové Muzeum Montanelli MuMo v Nerudově ulici navazuje na činnost Galerie Montanelli, která na stejném místě působí od roku 2003 a věnuje se prezentaci zavedených českých autorů i výstavám současných zahraničních umělců. Muzeum, jehož patronem je bývalý český prezident Václav Havel, chce do budoucna prezentovat veřejnosti své sbírky a představovat současné mezinárodní umění.

Muzeum MuMo podle pořadatelů hodlá představovat v centru Evropy, „na hranici mezi Východem a Západem“, různé formální a obsahové přístupy současného umění. První výstavu, která činnost galerie zahájila, připravila lékařka, mecenáška a galeristka Daa Altenburg-Kohlová s berlínským kurátorem Jürgenem Kaumkötterem.

Výstava s názvem Opening začala ve středu 30. září a představuje díla umělkyň, se kterými bude muzeum spolupracovat nebo které jsou zastoupeny ve sbírce Nadace DrAK. Tu založila - stejně jako Galerii Montanelli - právě Kohlová.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

Vedle již etablovaných jmen jako Marie-Ange Guilleminotová, Rebecca Hornová, Běla Kolářová, Katarzyna Kozyra nebo Adriena Šimotová jsou svými fotografiemi, sochami a videoinstalacemi zastoupeny perspektivní umělkyně z různých zemí - z České republiky, Polska, Německa, USA, Francie, Anglie, Gruzie a Izraele.

Kurátoři vědomě reflektovali životní osudy umělkyň: Monika Weissová, narozená ve Varšavě, nyní pracuje v New Yorku, Agata Siweková z Pionki, města ležícího mezi Lodží a Brestem, žije v Nizozemsku. Palestinská umělkyně Mony Hatoumová se narodila v Libanonu a žije v exilu v Londýně…

MuMo plánuje každoročně dvě velké mezinárodní výstavy, ve zbývajících měsících bude muzeum prezentovat umělecká díla ze své sbírky i monografické výstavy. Pro rok 2010 se připravuje výstava Bedřicha Dlouhého nebo expozice Život jako umělecké dílo na téma umění a lékařství. Program doplní přednášky, čtení a prezentace knih.