Mikuláš a jeho patálie na stříbrném plátně

Paříž - Na promítací plátna francouzských kin se dnes poprvé dostává hraný film o malém Mikulášovi, titulní postavě knih Mikulášovy patálie, s nimiž vyrostly i generace českých dětí. Film s názvem Le petit Nicolas (Malý Mikuláš) režíroval Laurent Tirard a ústřední postavu ztvárnil Maxime Godart. Snímek trvající půldruhé hodiny se poněkud vzdaluje rebelské knižní předloze autora příběhů Reného Goscinnyho a kreslíře Jeana-Jacquesa Sempého. Film začíná zápletkou kolem nového přírůstku do Mikulášovy rodiny a osmiletý chlapec tone v obavách, zda ho rodiče neopustí v hlubokém lese jako Palečka.

„Zápletka filmu je trochu jiná než v předloze. V té souvislosti není bez zajímavosti, že dědička práv Anne Goscinnyová, což je dcera spisovatele Reného Goscinnyho, nikdy nechtěla dát povolení ke zfilmování knihy. Knížky o Mikulášovi mají ve Francii neuvěřitelný úspěch. Prodaly se stovky tisíc výtisků, takže se vlastně jen čekalo, kdy přijde zajímavý scénář, který nakonec přišel. Režisér Laurent Tirard Goscinnyovou přesvědčil a film je na světě. Je to vůbec poprvé, kdy vznikl hraný snímek. Kreslené verze už spatřily světlo světa, ale hraný film nikdy. Výběr představitele hlavního hrdiny byl docela dramatický. Z konkurzu vyšli adepti dva. Režisér začal točit s prvním z nich, ale po čtrnácti dnech zjistil, že to není ono, a postavu Mikuláše přeobsadil. Režisér později prozradil, že když musel volat matce, že jejího syna vyměnil, byly to prý nejtěžší chvíle jeho života,“ přiblížil film i natáčení zpravodaj z Paříže Jan Šmíd.

„Myslím si, že se jedná o velice jemný, milý film s mírně nostalgickým humorem. Vypovídá o době, která už neexistuje. Když jsem dělal rozhovory s lidmi okolo tohoto filmu, tak mi prozradili, že je na něm přitažlivé také to, že vypráví o době, kdy se lidé sice hádali, ale nerozváděli. A dětský svět byl krásný. Sám autor kouzelných ilustrací Sempé prohlásil, že ty příběhy jsou pro tatínky, kteří mají děti, a zároveň jsou pro děti, které mají tatínky. To by mohlo vysvětlit, proč jsou Mikulášovy patálie tak populární,“ doplnil v telefonátu pro ČT24 Jan Šmíd.

  • Malý Mikuláš autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1145/114424.jpg
  • Mikulášovy patálie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1145/114428.jpg
  • Malý Mikuláš autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1145/114419.jpg