Eco kurátorem v Louvru

Paříž - Známý italský filozof a spisovatel Umberto Eco bude v příštích měsících působit jako hostující kurátor pařížského muzea Louvre. Oznámil to na tiskové konferenci ve francouzské metropoli. Muzeum mu dalo volnou ruku k uspořádání série přednášek, konferencí, koncertů a specializovaných prohlídek muzejních sbírek v souladu s tématem, které si sám zvolil - tím je „závrať ze seznamu“, podle názvu Ecova posledního díla, v originále „Vertigine della lista“. Sedmasedmdesátiletý estetik, sémilog a spisovatel, kterého proslavily romány Jméno růže a Foucaultovo kyvadlo, zahájí sérii svých akcí v Louvru 2. listopadu.

Název Závrať ze seznamu ponese i výstava, kterou Louvre uspořádá. Bude věnována „závrati z umění“ v průběhu staletí a její návštěvníci budou moci obdivovat „seznamy“ barev, míst, jmen nebo čísel. 

V roli hostujícího kurátora už se v tomto muzeu představili například francouzský skladatel Pierre Boulez, americká spisovatelka Toni Morrissonová nebo francouzský advokát a bývalý ministr Robert Badinter.