Schodiště pokřtí DVD Chcete rokenrooool??!!

Praha - Pestrá oslava s křtem dvoudiskového DVD kapely Schodiště se chystá na dnešní večer do pražského Lucerna Music Baru. Rok trvající oslavy 25 let skupiny završí velkolepý koncert s mnoha hosty, mezi nimiž jsou například bývalí členové Nahoru po schodišti dolů bandu, kmotr DVD Jiří Schmitzer, Martin Jaroušek Roušar a předkapela Poletíme?, příznivci se dočkají i nových písní.

„Středobodem obou DVD je záznam loňského koncertu právě v Lucerna Music Baru, kde jsme oslavy 25 let zahájili,“ říká kytarista Schodiště Ondřej Fencl. „Název alba svoji účastí přímo podpoří rokenroloví nestoři Viktor Sodoma a Pavel Sedláček, kteří si s kapelou střihnou nejstarší hitovku, Pytlíky ČSA,“ dodává.

Novinky fungovaly na letních festivalech

Sestavu současného Schodiště doplní pro tuto příležitost rozšířená dechová sekce a netradičně i trio vokalistek s Jamajkou Koblicovou, která byla dvacet let pilířem Hudby Praha. Nebude chybět ani showman, klarinetista, dnešní člen Tří sester a někdejší opora Nahoru po schodišti dolů bandu (NPSDB) Martin Jaroušek Roušar. „Jeho neodolatelná rozcvička v písni Dyskosong letos na trutnovském festivale vyvolala bouři nadšení a speciálně pro tento koncert navíc bude tým cvičitelů rozšířen,“ prozrazuje Ondřej Fencl. V roli předkapely se představí brněnští Poletíme? se svojí hudbou „někde mezi Ivanem Mládkem a někdejším Trabandem“.

Kromě průřezu celou pětadvacetiletou kariérou Schodiště a NPSDB zazní i novinky vzešlé z letošního plodného soustředění v Roztokách u Jilemnice. „Na těchto písních je znát, že se kapela nachází v obrovské pohodě. Vznikají lehce a jakoby v návaznosti na nejlepší kousky 'historické',“ pochvaluje si Fencl.

Interaktivní 2DVD vyrobil kapelník Schodiště za 5 měsíců

Aktuální Schodiště působí radostným dojmem, a to nejen díky posilám v podobě živelného kytaristy Ondřeje Fencla a usměvavé, razantní bubenice Páji Táboříkové. V plné síle hrají i „staří“ NPSDB s Markem Brodským za bicími a Martinem Jarouškem Roušarem sršícím energií do všech stran. Dvouhodinový program je proložený vstupy Zdeňka Suchého a Petra Čtvrtníčka, s jejichž divadlem Vrata NPSDB v minulosti spolupracoval.

Samotné DVD využívá všech technických možností, které médium skýtá. „Bylo to náročné, ale myslím, že se těch pět měsíců práce vyplatilo,“ říká tvůrce DVD, kapelník a baskytarista Schodiště Vráťa Horčík. „Nebyl jsem omezený zadáním, časem a vlastně ani financemi, jelikož jsem dělal na svém, tedy sám pro sebe. Hlavní pro mě bylo, aby se výsledek našim fanouškům líbil a DVD je pobavilo. A aby se samozřejmě líbilo i mně,“ dodává.

Dvouhodinový bonusový disk nabízí kromě „prehistorických“ a současných klipů také dokument Ivana Tatíčka z roku 1985 Všude doma dobře nejlíp, dále muzikál divadla Vrata Timur a jeho Sparta s hudbou NPSDB a jako bonbónek pro fanoušky pohled do soukromí skupiny prostřednictvím domácího videa z několika kapelních soustředění (1995, 2004 a 2008).

Schodiště
Zdroj: Schodiště/Vratislav Horčík