Nové muzeum chce Disneyho ukázat jako člověka, ne jako značku

San Francisco – Muzeum rodiny Walta Disneyho, které mapuje celý život slavného animátora a producenta, bylo dnes otevřeno v San Francisku. Právě v Kalifornii, kde byl v roce 1955 otevřen Disneyland, se Disney oženil a odstartoval svou kariéru vytvořením postavičky myšáka Mickeyho. Návštěvníci uvidí obrázky kreslených hrdinů, filmové klipy, scénáře i kamery.

Instalace mapuje Disneyho život od narození v Chicagu přes dětství v Missouri až po přestěhování do Kalifornie ve 20. letech minulého století.  „Walt Disney uměl lidi nadchnout, protože byl báječný vypravěč příběhů. Nyní jsme na řadě my, abychom vyprávěli jeho příběh. Příběh člověka, jehož jméno je často zaměňováno za značku. Chceme ho představit takového, jaký byl. Člověk s mimořádnou představivostí,“ uvedl výkonný ředitel muzea Richard Benefield.

Myšlenku muzea podporuje i jeho zakladatelka a dcera slavného animátora Diane Disneyová Millerová: „Jméno mého otce je pravděpodobně jedno z nejznámějších jmen na světě. Mnozí ho však vnímají jen jako obchodní značku nebo ochrannou známku. Skutečný člověk se nějak vytratil.“

Lidé si v Muzeu rodiny Walta Disneyho budou moci prohlédnout například model původního návrhu návrhu Disneylandu, který je docela odlišný od zábavního parku otevřeného pro veřejnost v Kalifornii roku 1955. Prohlédnout si budou moci také mnohá ocenění, včetně sošky Oscara, kterou studio v roce 1939 dostalo za pohádku Sněhurka a sedm trpaslíků, první celovečerní animovaný příběh na světě.

Vydáno pod